Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska vatten lämpar sig ”väldigt väl” för odling av alger – Gunilla Toth, docent i marinekologi, svarar på tre frågor om algodling. Foto: SVT

Experten om miljöfördelarna med algodlingar: ”Renar havet”

Uppdaterad
Publicerad

I Asien har alger och tång varit del av matkulturen i tusentals år, men i Sverige har de främst använts till att täta hus och mata djuren. Nu blir algodlingar allt vanligare i Sverige och växten hittar nya användningsområden.

Man kan till exempel använda alger i olika medicinska tillämpningar eller göra bioplast, säger Gunilla Toth, docent i marinekologi.

Algodlingar har flera fördelar jämfört med att odla på land. De tar inte upp någon landyta, de behöver inte vattnas eller gödslas och dessutom tar alger upp näringsämnen ur havet.

Algodlingar kan rena havet på det sättet. Det är en miljömässigt hållbar produktion, säger Gunilla Toth, docent i marinekologi vid Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.