Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s reporter till forskningsanläggningen i Finland. Foto: TT

Alger viktiga i omställningen till biodrivmedel

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på biodrivmedel i Sverige väntas öka med 70 procent till år 2030, och alger kommer troligtvis spela en stor roll i omställningen.

– Alger är väldigt flexibla så man kan producera dem på olika ställen. Till exempel väldigt torra platser som i öknen, vilket gör dem väldigt intressanta, säger forskaren Carl Nyberg.

Energikrisen gör att efterfrågan på biodrivmedel till olika fordon väntas öka drastiskt under de kommande åren, både i Sverige och internationellt.

För att kunna möta behovet behövs en helt ny generation av drivmedel. En av teknikerna är att nyttja alger, lignocellulosa och kommunalt avfall för att framställa helt nya drivmedel.

SVT:s reporter har besökt en forskningsanläggning utanför Borgå i Finland som är en av världens ledande producenter av biodrivmedel. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet