Ung man åtalas för att ha skadat fosterhemsbarn

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man åtalas nu vid Varbergs tingsrätt för flera brott. Han ska bland annat ha misshandlat pojkar som bodde i samma familjehem som han själv. Händelserna ska ha skett vid upprepade tillfällen under en längre tid och tjugoåringen ska ha skadat pojkarna med olika tillhyggen och kolsyrepistol.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om familjehemmet i Kungsbacka kommun. Fallet blev mycket uppmärksammat när förhållandena i hemmet uppdagades förra året.

– Polisen har fått göra ett jättejobb i detta ärende. Det har varit flera husrannsakningar med omfattande beslag och långa förhör så det har tagit tid och varit en omfattad utredning, säger åklagare Eva Lotta Swahn.

Skadade fosterhemspojkar

Den tjugoåriga man som nu åtalas var fosterhemsplacerad i familjehemmet. Han åtalas bland annat för att upprepade gånger ha förföljt, misshandlat och trakasserat två pojkar som också bodde i familjehemmet. Den ena född år 1999 och den andre 2000.

Enligt åtalet ska den nu 20-årige mannen bland annat ha skjutit på dem med kolsyrepistol som varit laddad med stålkulor, bränt dem med laserpekare och slagit dem med olika tillhyggen. Han ska även ha gett pojken född 1999 elstötar med elspistol och skjutit honom med en luftgevärspistol i handen. Kulan ska ha fastnat och fick skäras ut.

20-åringen åtalas även för två fall av misshandel. Under sommaren 2015 ska han ha knäat en pojke på låret och bränt honom med laserpekare. Vid samma tidpunkt misstänks han även för misshandel av en fjärde pojke som han ska ha riktat laserpekare mot.

”Anmärkningsvärt att detta har kunnat pågå”

Pojkarna som bodde i familjehemmet har nu fått nya boenden. De gärningar som 20-åringen ska ha utsatt pojkarna för rubriceras som olaga förföljelse.

– Det är så långtgående trakassering av de här pojkarna att man bör rubricera det på det sättet. Det är ett uppsamlingsbrott som kan ge fängelse i upp till fyra år, säger åklagare Eva Lotta Swahn.

Hon tycker att händelserna är uppseendeväckande.

– Sammanfattat kan man säga att det är anmärkningsvärt att detta har kunnat pågå. Barn som har placerats i familjehemmet har fått det ännu sämre. De har varit utsatta för både våld och psykisk och fysiskt lidande. Det är väldigt tragiskt alltihopa, säger hon.

Tillverkade egna sprängmedel

20-åringen misstänks även för att ha framställt och förpackat egna brandfarliga och explosiva ämnen som han utan tillstånd ska ha antänt på olika platser i Kungsbacka kommun. För det åtalas han för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han åtalas även för flera vapenbrott, brott mot vapenlagen och brott mot strålskyddslagen.

Misskötte husdjur

Det sista åtalspunkterna som mannen misstänks för är djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, eftersom han misstänks för att ha utsatt sina två nymfparakiter för lidande genom att inte ge dem tillräckligt med mat och omsorg.

När rättegången inleds är ännu oklart med åklagare Eva Lotta Swahn tror på en fällande dom.

– Vi har bra vittnen och ganska massiv teknisk bevisning i form av beslag och annat så jag anser att chanserna till fällande dom ser mycket bra ut. Men sedan får man se hur det går i rättegången och hur mycket folk mäktar med att berätta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.