Josefine Modée säger att hon inte bryr sig om jargongen. Hon spelar för att det är roligt. Foto: SVT

Vill öka mångfalden inom e-sport

Uppdaterad
Publicerad

E-sport blir allt populärare bland unga. Men för många tjejer kan det vara en tuff miljö att komma in i. Niw Ideella Förening i Getinge vill få fler tjejer att våga börja.

– Vi vill kunna satsa på att fler tjejer ska spela, för i dagens läge är det väldigt många killar och vi vill gärna se att det kommer fler tjejer, för det hade varit roligt att göra en sån satsning, säger Cassandra Jansson, tränare.

Föreningen öppnade sina lokaler i Getinge 2014. Och sedan januari förra året erbjuds träning två dagar i veckan – för både tjejer och killar. Men nu under sportlovet har man satsat extra på att få unga tjejer att testa på e-sport. Det är en del i en satsning för att öka mångfalden inom sporten.

Spelar med vänner

– Jag tycker det är roligt för att man spelar som ett lag och kan samarbeta med vänner och ha kul, säger Hanna Bengtsson.

Och hon får medhåll från sin kompis Felicia Wahlstedt:

– Vi fastnade för det och sen har det blivit att jag gått med här där jag kan spela med mina vänner.

En tuff jargong

E-sport blir allt populärare bland svenskarna. Och evenemang som Dreamhack växer och fler liknande event arrangeras. Men det finns en jargong inom de här sammanhangen, som för många tjejer kan uppfattas som jobbig.  

– Man får ofta höra att man är tjej och därför inte kan spela. Jag fick faktiskt höra det häromdagen, säger Josefine Modée.

Hur kändes det?

– Jag sa att jag inte bryr mig och att jag spelar för att det är roligt, säger Josefine Modée.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.