Whiskey trio ligger kvar i Varberg. Foto: Privat

Whiskey Trio stannar i Varberg

Publicerad

Whiskey Trio och hennes explosiva last ligger kvar i Varberg till nästa vecka. – Hon ligger där hon ligger, säger Tomas Åström på Transportstyrelsen.

Fartyget har nu legat i Varbergs hamn i en vecka. Hon fick nyttjandeförbud av Tarnsportstyrelsen förra ferdagen sedan anställd alarmat om usla levnadsförhållanden ombord.

–Oddsen är små att fartyget kommer flyttas innan nästa vecka, säger Tomas Åström , ledningsstrateg på Transportstyrelsen.

Läs också: Usla förhållanden på fartyg med explosiv last

När Transportstyrelsen förra fredagen inspekterade fartyget hittade man en rad brister, vilket gjorde att man avbröt inspektionen för att låta flaggstaten åtgärda bristerna. När man under torsdagen fortsatte inspektionen såg man att alla brister inte var åtgärdade och inspektörerna hittade också nya brister, bland annat skulle fartyget kunna ta in vatten och det saknades branddetektorer. Nu väntar man på att flaggstaten ska åtgärda även de bristerna.

– Vi har inte hört något om att de skulle vara klara med några brister, säger Tomas Åström.

Hur lång tid kan det ta?

– Det beror på hur mycket kraft de lägger på att åtgärda bristerna, säger han.

Läs också: Misärfartygets ägare: ”De överdriver”

Enligt Tomas Åström är det som kan hända nu att ägaren bestämmer sig för att lasta över den explosiva lasten på ett annat fartyg. Men han har inte hört något om några sådana planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.