Ytterligare fall av mobiltittande chaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Händerna lutandes mot ratten med telefonen i handen. Fler busschaufförer är tagna på film när de använder sin mobil under tjänsten.

Händelsen inträffade tidigare i år när en ersättningsbuss för Öresundståget sattes in för sträckan mellan Ängelholm och Halmstad. En resenär, som hört av sig till SVT Hallandsnytt,  filmade när busschauffören använde sin mobiltelefon samtidigt som bussen kördes.

Det är företaget Veolia som är ansvariga så att ersättningstrafik sätts in på sträckan, Veolia kontaktar företaget Bussakuten som i sin tur ringer in någon av sina underleverantörer. Det bussbolag som chauffören i det här fallet körde för var skånska Österlenbuss. Vi bokar en intrevju med företaget, men de svarar inte på utsatt tid.

#bussfara

Ansvaret ligger hos föraren

Efter händelsen hade Bussakuten täta diskussioner med det aktuella bussbolaget som i sin tur ska ha haft samtal med chauffören. Det är också där det yttersta ansvaret ligger, menar Christer Litzell, affärschef på Bussakuten:

– Det är i många fall upp till den enskilda föraren. Alla bussbolag i Sverige har en policy kring det här och tycker det är väldigt viktigt att man följer säkerheten.

Enligt Christer Litzell har Österlenbuss tagit händelsen på allvar och han ser inga problem i att anlita bussbolaget igen.

”Jag blir helt förkrossad”

Veolia i sig kör på uppdrag av Hallandstrafiken som ser mycket allvarligt på händelsen.

– Jag blir helt förkrossad. Det är fullständigt förbjudet. Vad man såg på filmen så höll han inte ens på ratten när han körde, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

Hallandstrafiken säger att man nu åtgärdat problemet.

– Vi kontaktade operatören omedelbart. Jag vet inte vad som hänt med just den här föraren, men jag vet att Veolia tog väldigt allvarligt på det.

Yasmine Möllerström Henstam säger vidare att hon inte har varit med om någt liknande tidigare:

– Inte på det här sättet. Däremot har vi fått in synpunkter på att förarna talar i telefon. Det är inte heller okej och är förbjudet enligt våra reglement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#bussfara

Mer i ämnet