Foto: TT

Befarat fågelvirus har bekräftats

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det bekräftats att det är fågelinfluensa av virustypen H5N8 som drabbat hönsbesättningen på gården i Mörarp utanför Helsingborg. Under måndagen fanns nya misstankar om smitta på en gård utanför Lund men som visade sig vara negativa.

– Det var som vi trodde och det är i och för sig bra att det är den sorten för då vet vi att det är ett sådant virus som aldrig har gått på människor, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Virustypen H5N8 är inte farlig för människor. Det var i onsdags som det avslöjades att fågelinfluensa för första gången hittats hos svenska tamfåglar. Det handlar om en värphönsbesättning i Mörarp utanför Helsingborg. Dessutom har smittan upptäckts hos en vild fågel, en knipa, i Vellinge kommun. Där har det sedan tidigare konstaterats röra sig om typen H5N8.

Fågelinfluensa i Skåne

– Vi har inte hittat några gårdar med sjuka fåglar runt den här aktuella gården i Skåne, säger Karin Åhl.

Misstanke om fågelinfluensa utanför Lund

Däremot fanns det nya misstankar på måndagen om fågelinfluensa på en hobbybesättning i Skåne. Det rörde sig om en gård utanför Lund.

– Ja, det jag känner till är att man har skickat upp en besättning döda höns till Statens veterinärmedicinska anstalt. Det finns en låg misstankegrad, berättade Thomas Svensson, Jordbruksverkets insatschef i Mörarp.

Enligt Thomas Svensson handlade det om tre djur från gården utanför Lund.

Väntar på provsvar

Vid 15-tiden på måndagen väntade SVA på analyssvaren, som blev klara under måndagskvällen.

– Vi hade tre prover som vi analyserade för misstanke om fågelinfluensa och Newcastlesjuka. Men det var negativt så vi har avfärdat misstanken, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA.

Det har kommit in rapporter om fler smittade fåglar från olika delar av landet, bland annat en del vilda fåglar som ska testas i veckan för fågelinfluensa.

– Det är alltid så när man har ett utbrott. Vi uppmanar folk att vara vaksammma och då kommer det in mer rapporter, säger Karl Ståhl.

Merparten av hönsen avlivade

På gården utanför Helsingborg pågår just nu ett intensivt arbete med att stoppa smittspridningen av viruset.

I nuläget har drygt 150 000 av 210 000 höns avlivats på gården.

– Det är så klart ett jättearbete och väldigt många människor som är engagerade i arbetet, säger Karin Åhl från Jordbruksverket.

45 personer tar hand om fåglarna

Ett lag på omkring 45 personer från gården, räddningstjänsten, hemvärnet och den ideella organisationen Blå stjärnan arbetar just nu med att ta hand om de avlivade och desinficerade fåglarna, som ska transporteras till en förbränningsanläggning för att kremeras.

Sofia Holmberg, produktionsansvarig på gården, berättar att det är ett tufft arbete med att avliva värphönsen.

– Jag har jobbat tio timmar om dagen med detta så jag är väldigt trött och ledsen. Det här är djur vi jobbar med varje dag, men vi försöker stötta varandra, säger hon.

Alla djur ska avlivas och transporteras iväg under veckan. Därefter väntar ett omfattande saneringsarbete.

Fågelinfluensa

Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som finns hos fåglar. Den orsakas av ett virus som kan leda till plötsliga utbrott av sjukdomen med väldigt hög dödlighet som följd.

Typen H5N8 har dock aldrig smittat människor och Livsmedelsverket bedömer att det inte finns någon risk att smittas av att äta ägg eller kyckling.

Djurägare som misstänker fågelinfluensa ska kontakta veterinär.

Även vid upptäckt av flera döda sjöfåglar ska det rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt.

På den smittade gården i Skåne avlivas över 200 000 hönor genom att stallarna fylls med koldioxid. Därefter slängs djuren i en container och körs till förbränning.

Källor: Jordbruksverket med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Skåne

Mer i ämnet