Foto: TT

Första svaren på vattenanalysen kommer i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Först på onsdagskvällen kommer de första svaren på vattenanalysen. Om proverna visar att vattnet är tjänligt ska vattnet fortfarande kokas.

Vid 22-tiden på onsdagen kommer de första provsvaren gällande dricksvattnet i Helsingborg och Höganäs. Men även om proverna i kväll visar att dricksvattnet i omårdena är tjänligt krävs ytterligare ett provsvar innan man kan häva kokningsrekommendationerna.

– Resultaten på dricksvattenproverna i kväll kommer att ge oss en fingervisning om hur vi ligger till. Skulle något av dessa analysresultat visa fortsatt otjänligt kommer kokningsrekommendationen att förlängas. När torsdagens resultat sedan är analyserade kan dessa leda till att vi förändrar området som berörs av kokningsrekommendationen, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA i ett pressmeddelande.

Bakterier i dricksvattnet

Det finns fortfarande inget svar på hur bakterier tar sig in i dricksvattnet. NSVA (kommunens vatten- och avloppsbolag) fortsätter jakten på föroreningskällan. Ett detektivarbete, säger den ansvariga.

Larm på måndagen

På måndagen slog NSVA larm: det finns bakterier i dricksvattnet i norra och centrala Helsingborg och i hela Höganäs.

Nu tvingas helsingborgarna och höganäsborna koka allt vatten som ska drickas eller användas till matlagning.

Och de får de fortsätta med tills vidare.

NSVA har fortfarande inte hittat källan till föroreningarna.

– Vi är ute och letar för fullt. Vi fortsätter ta nya prover på olika ställen och skickar till analys, säger avdelningschef Jonas Håkansson som ansvarar för dricksvattnet.

Han kallar det för ett detektivarbete.

– Felet kan finnas var som helst. Prover kan vara okej vid ena tillfället och inte vid nästa, vattnet rör sig hela tiden.

Vad kan det handla om för typ av fel?

– Läckor kan inte släppa in bakterier, vi kör övertryck i ledningarna så blir det en läcka så trycks vattnet istället ut. Däremot kan det vara en felkoppling vid någon privat vattentäkt, säger Jonas Håkansson.

Problem för tre år sedan

För tre år sedan kom också bakterier in i dricksvattnet. Det hände efter en svår storm och misstanken föll på taket till Fredriksdals vattentorn inte klarar ovädret utan släppt igenom föroreningar.

– Efter den händelsen fixade vi taket och sedan har det inte varit några problem.

En del institutioner har hört av sig till NSVA och ställt frågor om vad som har hänt och hur man nu gör.

– Men vi möts av förståelse för situationen, säger Jonas Håkansson.

Fortfarande gäller att de första svaren på vattenanalysen kommer först onsdag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakterier i dricksvattnet

Mer i ämnet