Foto: Mikael Nilsson/SVT

Flera frågetecken kring storbranden i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Ilhan Gültekin fick se sitt livsverk gå upp i rök vid den stora branden i köpcentret på Pilängstorget i Landskrona för en månad sedan. Nu riktar han kritik mot räddningstjänsten och menar att det hade gått att rädda mataffären. Men en månad efter branden kan räddningstjänsten inte redogöra för sin insats.

– Allt handlar inte om pengar i livet. Det här handlar om sex års arbete som vi aldrig kan få tillbaka. Pengar har rykt iväg, men vi har ju haft försäkring så vi kan få lite pengar tillbaka. Men all kraft går ju aldrig att få tillbaka, säger Ilhan Gültekin, ägare till matbutiken My gross.

Tisdagen den 27 december har etsat sig fast i Ilhan Gültekins minne. Det var då han fick se sitt livsverk gå upp i rök vid den stora branden på Pilängstorget i Landskrona. Branden började i pizzerian inne i köpcentret och spred sig sedan vidare till aktivitetshuset Lab i samma byggnad.

Branden på Pilängstorget

Hade fortfarande hopp

Men när han kom till platsen klockan 23 på tisdagskvällen hade han fortfarande hopp om att det skulle gå att begränsa brandens spridning.

När du såg branden trodde du då att den skulle spridas till butiken?

– Nej, när vi kom till platsen och såg branden så trodde vi att de skulle släcka den och vi skulle komma undan. Men det blev inte så.

Ilhan Gültekin och familjemedlemmarna som hade samlats på torget blev förvånade över att räddningstjänsten inte lyckades släcka branden.

– Vi blev mycket förvånade när vi såg branden. Den var inte så stor, men helt plötsligt blev den jättestor. Ja, vad ska man säga? Jag tycker inte att de gjorde sitt jobb.

Händelserapporten inte klar

Det har gått en månad sedan branden, men räddningstjänsten kan inte redogöra för händelseförloppet. De har nämligen inte skrivit klart händelserapporten.

André Bengtsson, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Landskrona, kan inte ge en bra förklaring.

– Att den inte är skriven har jag fört intern kritik för tidigare i veckan eftersom det brukar vi göra fortare än så, säger han.

Räddningstjänsten känner till att det finns de som menar att mataffären hade kunnat räddas.

– Vi håller på att göra en insatsutvärdering för att se vad vi gjorde bra och vad vi gjorde mindre bra och sedan får vi se utifrån svaret på det, säger André Bengtsson.

Insatschefen berättar att han inledningsvis gjorde bedömningen att det var viktigt att förhindra att branden spred sig till Bronsängens förskola intill.

– Vindriktningen låg åt det hållet, säger Kenneth Olofsson vid räddningstjänsten.

Bara en styrka i början

André Bengtsson säger att räddningstjänsten i Landskrona inte är dimensionerad för att klara av den här typen av stora bränder. Polisen kom först till platsen, därefter räddningstjänsten. Den enda styrkan fick sedan förstärkning från bland annat Helsingborg och Bårslöv.

– Vid en sådan här stor brand kan man egentligen bara påbörja en insats, men man vill ju så fort som möjligt kunna påbörja en insats på många olika fronter. Om man har flera styrkor på plats så skulle man kunna gå åt byggnaden från flera olika håll, vilket man gör när de förstärkande resurserna kommer. Men det dröjer ändå en stund innan den första styrkan kommer från Bårslöv till exempel.

”Politisk fråga”

Det är oklart om Ilhan Gültekin kommer att få svar på sina frågor om branden hade kunnat stoppas.

André Bengtsson vid räddningstjänsten menar att det är politikerna som bestämmer hur god beredskapen ska vara.

– Det är en politisk fråga, det är inte jag som bedömer det. Men det är klart, ju fler man är desto mer kan man göra, så är det.

Räddningstjänstens insatstutredning beräknas bli klar den 10 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Pilängstorget

Mer i ämnet