Hon får vänta ett halvår på beslut från Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Anna Rydén Westling i Ängelholm överklagade när Försäkringskassan nekade henne sjukpenning. Svaret kom som en chock – hon får vänta i 25 veckor på omprövning.

Hon är till vardags högstadielärare i bild och svenska på Snyggatorpsskolan i Klippan. Men sedan en tid tillbaka är hon sjukskriven för bland annat utmattningssyndrom.

– Jag försökte gå tillbaka på 25 procent, men det funkade inte, säger Anna Rydén Westling.

Försäkringskassans väntetider

Fick sex veckors glapp i ersättningen

När hon haft sjukpenning i ett år fick hon ett brev från sin handläggare om att bedömningsgrunden ändras så att hon nu anses vara 100 procent arbetsför. Hon behövde ett nytt sorts sjukintyg för att räknas som sjukskriven.

Efter sex veckor hade hon fått en läkartid och ett nytt intyg – men under tiden blev hon utan ersättning. Hon valde att överklaga, och fick en chock av svaret som kom två veckor senare.

Får vänta 25 veckor på nytt beslut

”För närvarande är det många som begär omprövning”, skrev Försäkringskassan.

Hon kommer att få vänta omkring 25 veckor på att få sin omprövning. Under tiden gäller avslaget.

– Hade jag inte haft en man som var arbetsför trots att han är pensionär hade vi inte klarat oss, vi har ju tonårsbarn. Hade jag varit ensamstående hade jag aldrig klarat det, säger Anna Rydén Westling.

Det är många som liksom Anna Rydén Westling väntar på besked efter att ha överklagat ett beslut från Försäkringskassan. Det senaste året har antalet stigit kraftigt, från 1.000 till 6.000 personer.

Orsak: Försäkringskassan anställde fler handläggare. Då ökade antalet avslag – men också antalet överklagande. Och väntetiden på besked växte snabbt.

Under väntetiden gäller det beslut som Försäkringskassan första fattade, ofta avslag.

Har man inte en anhörig som kan stötta ekonomiskt så återstår att vända sig till kommunen för en prövning om försörjningsstöd.

”Något i systemet som är fel”

Anna Rydén Westling la ut brevet från Försäkringskassan på sociala medier och fick genast kommentarer från personer hon inte känner, men som hamnat i liknande situation och fått samma besked. Att det tar 25 veckor.

– Jag är jättebekymrad. Det är något i systemet som är fel, säger Anna Rydén Westling.

När vi besöker henne på gården utanför Ängelholm berättar hon om sin kamp med utmattningsadepressionen och med sitt överklagande.

– Man måste vara stark och frisk för att orka vara sjuk, säger hon ironiskt.

– Samtidigt måste man försöka hålla masken inför sin familj.ö Man har mycket oro och kanske ångest, men familjen måste fungera och jag måste vara en trygg punkt för mina barn.

Varifrån hämtar du din styrka?

– Det måste nog vara från kärleken till mina barn, säger Anna Rydén Westling.

Försäkringskassan: ”Det är oacceptabelt”

På Försäkringskassans omprövningsenhet är man medvetna om att så långa handläggningstider riskerar rättssäkerheten. De arbetar för fullt med att komma ikapp.

– Det är orimligt, oacceptabelt och beklagligt att det har blivit 25 veckors väntetid, säger Åsa Wistedt-Ben Fdhila som är enhetschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassans förklaring till de långa köerna vid omprövning är att en ökning av antalet handläggare inom sjukförsäkringen gjort att fler får avslag och vill få sin sak prövad.

Först i juni räknar Åsa Wistedt Ben Fdhila med att omprövningsenheten ska ha fått ner väntetiderna till sex veckor. På Försäkringskassans hemsida finns fler kommentarer till varför de inte hinner handlägga omprövningsärenden i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassans väntetider

Mer i ämnet