Foto: Arkiv TT

Utan pengar sedan april – väntar fortfarande på omprövning

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans långa väntetider på omprövning har drabbat sjukskrivne ”Bengt” från Höganäs. Han har väntat 27 veckor och är en av många från hela landet som hört av sig efter SVT Nyheter Helsingborgs rapportering.

– Att stå utan pengar, det är fruktansvärt, säger Bengt, som egentligen heter något annat.

Han har inte haft någon inkomst sedan i april 2016, då han blev av med sin sjukpenning. Ändå tycker han att han har det bättre än många andra i hans sits. Han har en sambo och ett sparkapital.

Försäkringskassans väntetider

– Jag vill inget hellre än att komma tillbaka till jobbet på 100 procent, säger han.

Har väntat på nytt besked i 27 veckor

Han känner sig besviken över att inte bli trodd och inte få någon hjälp. Han överklagade sitt avslag till Försäkringskassan i juli förra året. Ännu, 27 veckor senare, har han inte fått en omprövning.

På Försäkringskassan jobbar man febrilt med att få ner handläggningstider genom att omplacera personal och nyanställa. Men inte förrän i sommar räknar man med att man är i fas med alla ärenden, som SVT Nyheter Helsingborg tidigare rapporterat om.

Under tiden är det många som drabbas av ovissheten. Ett 60-tal personer från hela landet har skrivit till oss och berättat om sina upplevelser.

Många menar att deras läkarintyg avfärdats på vaga grunder – därför sätter de sitt hopp till att en omprövning med nyskrivna intyg ska ge ett annat besked.

Men under tiden de väntar kan de varken jobba eller få ersättning. Ingela beskriver dilemmat i ett mejl till oss:

”Åtta månader utan inkomst. Hur är det tänkt att man ska göra när beskeden kommer så sent? Man lever på sparade pengar, sedan lån och sen då?”

Ekonomisk oro tär på hälsan för många

För många som hört av sig till oss innebär den ekonomiska oron också att deras sjukdomsbild förvärras. Särskilt de som varit sjukskrivna för utmattningssyndrom, som Bengt.

Han hade börjat jobba igen på deltid när hans sjukpenning drogs in. Då kom den totala kraschen, menar han.

– Det har inte förbättrat min rehabilitering så som Försäkringskassan beter sig. Tvärtom, jag tror jag kanske hade varit i arbete om bara Försäkringskassan hjälpt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassans väntetider

Mer i ämnet