Patientsäkerhetsberättelsen för 2015 bekräftar bilden av den kaosartade situationen på äldrevården i Perstorps kommun. Foto: SVT

Nu bekräftas kaoset på äldrevården i Perstorp

Publicerad

Antalet incidenter har eskalerat de senaste åren inom äldrevården i Perstorps kommun. Nu har Patientsäkerhetsberättelsen för 2015 kommit som bekräftar bilden av en stundtals kaosartad situation kring äldrevården i Perstorps kommun.

Rapporten visar att ökningen av antalet avvikelser är mycket kraftig.

– Det är en oroväckande ökning när man både ser till 2015 och 2016 , säger Ronny Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Perstorps kommun.

Äldreomsorgen i Perstorp

Avvikelserna mångdubblades

När det gäller antalet avvikelser kring läkemedel handlar det främst om att brukaren inte fått någon medicin, där avvikelsen sker i överlämningen mellan olika vårdpersonal. Kring den posten var antalet avvikelser år 2010, 152 stycken, men förra året var siffran uppe i 538 stycken.

Under fem år har antalet fall ökat med 200 stycken, något som enligt rapporten kunde förhindrats med fler sjukgymnaster och arbetsterapeuter – något man inte haft resurser till.

Men det är kring posten ”Övriga händelser” som den kraftigaste ökningen har skett. Där handlar det om att upprätthålla en livskvalité, som att få duscha, få mat och få handlat.

Redovisningen av avvikelser börjar 2013 och antalet har på några år mångdubblats, från 79 avvikelser 2013 till 360 stycken förra året. 

”Vi har satsat på mer personal”

Enligt Ronny Nilsson (S) så har man uppmanat personalen att göra fler avvikelser för att få upp problemen på bordet, vilket kan vara en anledning till ökningen av avvikelser. Men en stor faktor var när hemtjänstens planeringsverktyg havererade innan jul förra året och att alla äldre inte fick sina enkla behov som dusch och handling tillgodosedda.

Författarna av Patientsäkerhetsberättelsen lyfter också fram den dåliga kommunikationen i alla led inom organisationen, där många chefsbyten har orsakat det stora antalet avvikelser.

Men nu lovar den ledande politikern att förändringar är gjorda och att fler kommer.

– Vi har satsat på mer personal redan för 2016, vi har en ny socialchef som har mycket god kompetens på de områden vi har brister och vi har bra personal, säger Ronny Nilsson (S).

”Siffrorna ska vända neråt”

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare berättat om den kaosartade situationen inom äldrevården i Perstorp, där det senaste året har skett flera allvarliga incidenter. Till exempel när en äldre man som skickades hem från ett korttidsboende utan att anhöriga fick veta, mannen dog kort därefter.

Andra exempel är äldre som inte fått städat på en månad och om Gunnar Lilja som larmade 48 gånger efter att han ramlat utan att hemtjänsten kom.

Om Ronny Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Perstorp får som man han vill, kommer siffrorna inte se likadana ut för 2016.

– Det ska inte upprepas fullt ut. Sedan är det mer att göra och det kommer att pågå in på 2017, men de här siffrorna ska vända neråt år 2016. Något annat är inte accepterat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldreomsorgen i Perstorp

Mer i ämnet