Kerstin, 75, har inte fått städat på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Akut personalbrist har skapat kaos för hemtjänsten i Perstorp

Kerstin Johansson, 75 år, har inte fått städat på en månad. Och hon vet inte när hon får duscha nästa gång.

Under det senaste året har antalet anställda inom hemtjänsten minskat. I våras slutade en hel grupp anställda, både chefer och undersköterskor.

Äldreomsorgen i Perstorp

Sedan dess har arbetsbördan blivit allt mer orimlig för dem som jobbar kvar. I mellandagarna gick botten ur: Kommunen skickade ett brev till alla som får hemtjänst och meddelade att insatser som städning, tvätt och inköp fick skjutas upp.

Hur kunde det bli så här?

– Vi är inte ensamma om att ha svårt att rekrytera personal till hemtjänsten, det har i princip alla kommuner, säger områdeschef Anders Ivarsson.

Men han säger också att han har fått in reaktioner på de uppskjutna tjänsterna från både de gamla och de anställda.

– På en del ställen har det fördröjts väldigt mycket. Det kan finnas ett mörkertal.

Organisationskaos

Men det ligger mer bakom personalbristen. Att så många slutat bottnar inte bara i en ansträngd arbetssituation utan också på ett organisationssystem som skapade kaos och fick en del att lämna jobbet.

Nu är jakten på deras ersättare i full gång. Som personalläget är nu kan hemtjänsten på måndag gå tillbaka till normala arbetstider, även om det fortfarande råder brist på folk. Hemtjänsten har fått pengar till mer personal.

Räcker det?

– Det finns alltid ett önskemål om mer, men vi är nöjda för tillfället, säger socialchef Peter Hansson.

Kerstin Johansson berättar om sin oro och hur tankarna mal så att hon har svårt att sova på nätterna. Hon hoppas att hennes tillvaro snart blir lättare igen.

– Att jag får städat, att lunchen kommer vid lunch och inte på eftermiddagen och att det inte hela tiden kommer nya människor från hemtjänsten så att jag hinner lära känna dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldreomsorgen i Perstorp

Mer i ämnet