Torkild Strandberg(L)kommunstyrelsens ordförande Landskrona

”Förväntar mig att bolaget agerar skyndsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Befesa Scandust stoppas efter cyanidfynden. ”Jag ser allvarligt på situationen”, säger Torkild Strandberg(L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Torkild Strandberg skriver i ett pressmeddelande att de ”välkomnar att Länsstyrelsen agerar kraftfullt då staden bedömer problemen som omfattande och allvarliga.”

Det fanns ett utsatt möte mellan Landskrona Stad och Befesa ScanDust AB till idag, torsdag, för att diskutera åtgärder men det mötet har skjutits på framtiden.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Till SVT Nyheter Helsingborg säger han att kommunen länge har drivit på länsstyrelsen i frågan. Om företaget är skyldiga ska de också betala för att göra rent efter sig innan de lämnar sin verksamhet.

– Bolaget har ett tungt ansvar för att se till så att livsmiljön i det här området för djur, människor och växtlighet är sådan att den fungerar, säger han till SVT.

Även chefen för Miljöförvaltningen i Landskrona stad kommenterar Länsstyrelsens beslut om föreläggande om förbud att bedriva miljöfarlig verksamhet inom Befesa ScanDust AB.

– Miljönämnden har sedan flera år uppmärksammat och fått indikationer på att de miljöproblem som funnits med fiskdöd och utslagning av reningsverket hade en koppling till cyanid. Detta har vi haft en dialog med ansvarig tillsynsmyndighet om och nu har källan, som det verkar, identifierats. Om tillförseln av cyanid till den omgivande miljön upphör bedömer vi att det inte kommer att bli långsiktiga konsekvenser, säger Jörgen Hanak chef  för Miljöförvaltningen i Landskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet