”Jag kan bekräfta att det skett en kontakt”, säger Bengt-Olov Gunnarsson, ordförande för Lantmännen. Foto: TT/Helena Holmkrantz

Lantmännen i kontakt med Nomad Foods

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan nu avslöja att Lantmännen varit i kontakt med ägarna till Findus - Nomad Foods.

– Jag kan bekräfta att det skett en kontakt, men inte vart den har lett eller vart den kommer att leda. Om det här skulle bli en process så skulle den bli väldigt lång, säger ordförande för Lantmännen Bengt-Olov Gunnarsson.

Om Lantmännen är intresserade av att gå in som köpare vill han inte kommentera, inte heller vad syftet med kontakten med Nomad Foods har varit.

Findus varslar i Bjuv

Tänkbar aktör

Snart efter nedläggningsbeskedet pekades Lantmännen ut som en tänkbar aktör som skulle kunna ta över verksamheten i Bjuv – själva har de inte velat kommentera om det funnits några sådana planer.

Men lantbrukskooperativet är ett fullt realistiskt alternativ när Nomad Foods flyttar produktionen menar Mats Urde, docent i varumärkesstrategi vid ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

– Min spontana tanke är att det känns som en naturlig och klok kontakt att ta från Lantmännens sida, säger han.

Bra varumärke

Lantmännen har redan ett inarbetat varumärke som skulle kunna ersätta Findus-varumärket, som ju Nomad Foods äger, menar Mats Urde.

– Lantmännen har redan ett varumärke och en produktportfölj som mycket väl skulle kunna breddas och fördjupas med nya produkter som tidigare bara fanns under namnet Findus – som ärtorna, fortsätter Mats Urde.

Ytterligare en faktor som talar för Lantmännen är den kunskap och spetskompetens som finns bland deras egna medlemmar – lantbrukarna.

– Det är deras egna medlemmar som under lång tid varit leverantörer till Findus.

Fakta Lantmännen:

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ som ägs av 27 000 svenska lantbrukare. De har 10 000 anställda, verksamhet i ett 20-tal länder och omsätter 37 miljarder kronor.

Källa: Lantmännen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet