Arkivbild. Foto: TT

Nära krasch då skepparen var full

Uppdaterad
Publicerad

En kraftigt berusad skeppare var enligt Kustbevakningen nära ett orsaka en olycka i Öresund sent i går kväll.

Lastfartyget han hade vakten över var nära att gå upp på land i höjd med Glumslöv. Då Kustbevakningen kollade nykterheten ombord visade det sig att skepparen som hade vakten var kraftigt berusad.

Incidenten inträffade vid 23-tiden i går kväll. Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral upptäckte då hur det 79 meter långa lastfartyget ändrat kurs mot land.

Fick inte kontakt

Man lyckades inte få kontakt med fartyget via radio, men besättningen kunde tack vare en skarp gir undvika kollision med några hundra meter.

Flera fartyg skickades till platsen.

– En däcksbåt sjösattes och bordade fartyget norr om Helsingborg. Allt gick lugnt till, säger Ragnhild Bussqvist, ledningscentralsbefäl i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Fick väcka vakten

Kustbevakarna fick väcka skepparen för att kunna göra nykterhetskontroll och förhör. Enligt Sjöfartsverket erkände han att han druckit under vakten och blåste 1,83 promille. Alla andra i besättningen var nyktra.

– Lastfartyget ankrade vid Råå och skepparen fördes över till KBV 314 för transport in till Helsingborg. Där väntade en polispatrull för vidare färd till sjukhuset för provtagning, säger Ragnhild Bussqvist, ledningscentralsbefäl.

Misstänkt grovt sjöfylleri

Skepparen är nu misstänkt för grovt sjöfylleri och har anhållits.

Lastfartyget fick tillåtelse att fortsätta sin färd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.