NSVA: ”Det känns som vi börjar hitta källan”

Uppdaterad
Publicerad

NSVA har nu ringat in ett problemområde kring Berga och Maria stad där de granskar allt i detalj.

Arbetet med att hitta källan till varför det finns bakterier i dricksvattnet pågår för fullt. Gårdagens prover visade att det fortfarande finns bakterier i lednignsnätet mellan Helsingborg och Höganäs. Men de senaste dagarnas intensiva arbete har börjat ge resultat.

– Det känns som vi börjar hitta källlan. Vi närmar oss i alla fall, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Bakterier i dricksvattnet

Granskas i detalj

Nu har arbetet centrerats till Berga och Maria stad där vattenproverna fortfarande visar på förhöjda värden, och de platserna granskas in i minsta detalj.

–  Vi granskar allt från byggnadstekniskt till vattenriktningar, men vi har fortfarande inte hittat någonting som sticker ut som visar exakt vad som är felet. Hade vi htitat ett tydligt fel hade vi åtgärdat det, men så är det inte i detta fallet, säger Jonas Håkansson.

Men ni är ändå någonting på spåren?

– Ja det är vi absolut. Vi började ju vid Fältarpsvägen och norrut där vi såg att där var någonting som inte stämde. Nu är hela arbetet centrerat till Maria stad, Berga och de överlämningnspunkterna från Helsingborgs ledningsnät till Sydvattens ledningsnät, säger Jonas HÅkansson.

Inte första gången

För tre år sedan tvingades helsingborgarna att koka dricksvattnet efter att Fredriksdals vattentorn släppt igenom föroreningar.

Hur sårbart är ert system?

– Det är ju många mil ledningsnät och här är många anläggningar, men det är välskött och anläggningarna ser bra ut. Eftersom det är ett så stort system är det sårbart, men jag tycker vi ligger långt framme när det gäller säkerhet och hur det ska se ut.

Har väckt frågor

Finns det någon självkritik mot NSVA?

– Vi granskar oss rätt tufft hela tiden och under detta arbetet kommer det ett gäng frågor, och dem har vi lagt på en to-do-list, så den kommer vi att ta upp efter detta. Exempelvis om vi har rätt arbetssätt, rätt analysmetod, om vi använder rätt labb och så vidare, säger Jonas Håkansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakterier i dricksvattnet

Mer i ämnet