Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 16-åriga pojken dödades vid en gångtunnel i Örkelljunga i mitten av januari. Enligt åklagaren Helene Jacobsson har det under utredningen framkommit uppgifter som skulle kunna vara ett tänkbart motiv. Foto: SVT

Örkelljungamordet: Åklagaren ser ett möjligt motiv

Uppdaterad
Publicerad

Över två månader efter att en 16-årig pojke dödades i Örkelljunga sitter två jämnåriga killar fortfarande häktade misstänkta för mord. Båda förnekar brott men enligt åklagaren finns ett tänkbart motiv.

– Jag kommer i nuläget inte gå in på vad det kan vara för motiv. Förundersökningssekretess råder fortfarande. Men under utredningen har det kommit fram uppgifter som skulle kunna vara ett motiv, säger åklagaren Helene Jacobsson.

Förnekar brott

Det var natten till den 14 januari som en 16-årig kille dödades med ett vasst föremål i centrala Örkelljunga.

16-åring död i Örkelljunga

Två jämnåriga pojkar sitter häktade misstänkte för mordet. Båda förnekar brott.

Polisen sa tidigt att mordet inte handlar om någon typisk gängkriminell uppgörelse. Däremot var de båda misstänkta kända av polisen sedan tidigare. De begick en stöld tillsammans under hösten 2023 och den ena killen hade då på sig en mindre mängd narkotika, visar handlingar som SVT Nyheter Helsingborg tagit del av.

Analys av telefoner

Just nu väntar åklagaren på analyssvar från olika föremål som tagits i beslag. Det handlar bland annat om bilder och konversationer i olika telefoner.

Under utredningen har en stor mängd personer förhörts.

– Det befann sig ett flertal ungdomar på plats under händelsen. Det handlar bland annat om att ta reda på vad de har sett, säger Helene Jacobsson.

Det är två väldigt unga personer. Hur kommer det sig att du vill ha de fortsatt häktade?

– Det handlar om ett väldigt allvarligt brott. Dessutom finns det risk för att bevis undanröjs och att de misstänkta pratar ihop sig.

Helene Jacobsson säger hon räknar med att väcka åtal någon gång innan sommaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En 16-årig pojke hittades död i Örkelljunga. Se vad som hänt i videon ovan. Foto: SVT/Bilden är ett montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring död i Örkelljunga

Mer i ämnet