Anna Jähnke (M),ordförande i arbetsmarknadsnämnden är kritisk till situationen för de boende i huset på Hövitsmansgatan. Men någon lösning på deras boendeproblem har hon inte i nuläget. Foto: Rickard Johnsson/SVT

Politiker: ”För jävligt att det kan gå till så”

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande vet ingen vet vad som ska hända med de 30 personer som bor i det skandalomsusade och råttinvaderade huset på Hövitsmansgatan i Helsingborg. Kommunen undersöker nu möjliga åtgärder.

I veckan berättade SVT Nyheter Helsingborg att domstolen slår fast att Räddningstjänsten Nordväst gjorde rätt som förbjöd uthyrning på grund av brister i brandsäkerheten i huset. Dessutom stängs elen av inom kort eftersom fastighetsägaren inte betalat räkningen.

”De får söka bostad själva”

Anna Jähnke (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden i Helsingborg, är starkt kritisk till att någon ska behöva bo så.

Råtthuset i Helsingborg

– Det är för jävligt att det kan gå till så, att utnyttja människor som behöver en bostad på det viset, säger hon.

Men i övrigt har hon just nu inte mycket tröst att ge de som bor i huset.

– Som alla andra helsingborgare får de försöka söka bostad på egen hand, säger hon.

Kollar alla möjligheter

Anna Jähnke öppnar också för möjligheten att kommunen vänder sig till hyresnämnden i Malmö och begär tvångsförvaltning av fastigheten.

– Vi tittar nu på alla processer kring huset för att se vad vi kan göra rent lagmässigt, säger hon.

En annan möjlighet , enligt Anna Jähnke, är att miljöförvaltningen helt enkelt stänger huset av sanitära skäl. Men i så fall riskerar de boende att ställas på gatan.

Så just nu finns inga färdiga lösningar. Inte hos räddningstjänst Nordväst heller.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska gå vidare. Vi har använt vårt vassaste vapen och det är olyckligt om det inte får någon effekt. Vi överlägger nu med jurister om vilka möjligheter som finns. Tills vidare fortsätter vi vår inspektion av fastigheten en gång i månaden, säger Johan Hedin på räddningstjänst Nordväst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råtthuset i Helsingborg

Mer i ämnet