Idag stängs elen av i huset på Hövitsmansgatan. Foto: Fanny Palm

Råtthuset ska auktioneras ut

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogdemyndigheten har beslutat att sälja huset på Hövitsmansgatan för att reglera fastighetsägarens skulder.

– Som det ser ut idag har den här personen en skuld på 266 000 kronor, säger Fredrik Lugnmark på Kronofogdemyndigheten.

I början på januari tog därför Kronofogdemyndigheten beslutet att utmäta huset och sälja det på exekutiv auktion.

Råtthuset i Helsingborg

– Jag kan inte säga när det blir, men vi försöker ju få sånt gjort så fort som möjligt, säger Fredrik Lugnmark.

Under tisdagen skulle elen stängts av i de skandalomsusade huset. Anledningen var att fastighetsägaren inte betalt elräkningen sedan augusti förra året, men i sista sekund betalade han in ett delbelopp så elen lämnades på.

Han är också skyldig räddningstjänsten en stor summa pengar. Räddningstjänsten beslutade redan i mars 2015 att rummen i fastigheten inte fick hyras ut på grund av brister i brandsäkerheten. För varje månad som fastighetsägaren hyrde ut rummen dömdes ett vite på 120 000 kronor ut. Den summan är idag uppe i cirka två och en halv miljon kronor.

Fastighetsägaren har fram till dagen för auktionen på sig att betala av sina skulder för undvika en försäljning.  SVT Nyheter Helsingborg har upprepade gånger sökt fastighetsägaren men utan resultat.

Bakrund

SVT Nyheter Helsingborg berättade första gången i maj 2015 om huset vars tomt var belamrad med sopor som lockade till sig stora mängder råttor. Miljöförvaltningen krävde saneringsåtgärder och förelade om vite, men fick inte kontakt med fastighetsägaren. Kommunen gick då själv in med åtgärder och en månad senare verkade råttproblemet vara avhjälpt.

I huset finns nio lägenheter men rummen, ett 20-tal, hyrs ut var för sig. Totalt finns 30 personer skrivna på adressen. Hyresgästerna delar hygienutrymmen och kök och betalar i genomsnitt 4 500 kronor per rum.

Räddningsnämndens har förbjudit rumsuthyrningen eftersom de bedömer det som hotellverksamhet, en verksamhet som både saknar bygglov och strider mot gällande detaljplan. Huset har också stora byggnadstekniska brister och även om huset återgår till att bli vanliga bostäder behövs omfattande åtgärder för att brandskyddet ska bli skäligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råtthuset i Helsingborg

Mer i ämnet