Jonny Cato Hansson (C) avfärdar förslaget om anonyma vittnen, Maria Winberg Nordström (L) är för.

Polisen efterfrågar anonyma vittnen – politikerna oense

Uppdaterad
Publicerad

Polisen efterfrågar möjligheten att vittna anonymt för att kunna komma vidare i utredningar kring organiserad brottslighet. SVT Helsingborg ringde runt till de lokala politikerna för att höra hur de ställer sig till frågan om anonyma vittnen.

Både polisen Mathias Lööw som arbetar mot organiserad brottslighet i Helsingborg och Bo Lundqvist som är chef för polisens kalla fall-grupp har gått ut och berättat om problematiken när vittnen inte kan vara anonyma. Det förhindrar polisen i utredningsarbetet av inte minst grov brottslighet.

Anonyma vittnen tillåts inte i svensk domstol i dag. Men frågan lyfts med jämna mellanrum på riksnivå. Det har bland annat diskuterats i Moderaterna – men där partistyrelsen senare fick backa i frågan.

”En komplex fråga”

Peter Danielsson (M) som är kommunalråd i Helsingborg öppnar upp för möjligheten till anonyma vittnen.

– Det är en svår fråga, det bryter mot de principer vi haft i vårt rättssamhälle. Men samtidigt så ser vi att gängkriminaliteten kräver att vi tar till nya och drastiska åtgärder för att komma tillrätta med det. Vårt parti har landat i slutsatsen att utreda möjligheten att ha anonyma vittnen och förhör, säger han.

Socialdemokraterna är däremot skeptiskt inställda till frågan.

– Jag anser att det urholkar rättsäkerheten. Vi tar till från regeringens sida väldigt stora krafttag mot organiserad brottslighet och det vill vi utreda innan andra insatser sätts in, säger Jan Björklund (S), kommunalråd i Helsingborg.

L är för – C är emot

Maria Winberg Nordström (L) ställer sig däremot helt bakom möjligheten att få vittna anonymt.

– Liberalerna ställer sig helt bakom förslaget om anonyma vittnen och det gör även vi lokalt. Men det är något som är reserverat för synnerligen allvarlig brottslighet. I andra vågskålen ligger ju att kriminella kan komma undan, så kan vi inte ha det.

Centerpartisten Jonny Cato Hansson säger däremot rakt nej till anonyma vittnen.

– Jag har stor förståelse för rädslan att vittna men vi tror inte på anonyma vittnen i Centerpartiet, det är inte rätt väg att gå. Men det behövs en diskussion om hur vi ska säkra upp rättssystemet.

Så här säger politikerna om anonyma vittnen

Peter Danielsson (M): Öppnar upp för utredning kring möjligheten med anonyma vittnen.

Maria Winberg Nordström (L): Säger rakt ja till möjligheten att vittna anonymt.

Jonny Cato Hansson (C): Säger nej till anonyma vittnen.

Jan Björklund (S): Är skeptisk till anonyma vittnen, vill utreda andra insatser som hårdare lagar först.

Lars Thunberg (KD): Vill införa möjligheten att vittna anonymt, särskilt i fall gällande organiserad brottslighet.

Michael Rosenberg (SD): Ser positivt på att ha anonyma vittnen.

Marcus Friberg (MP): Tror inte på anonyma vittnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.