Erik och Mattias jobbar i polisens fokusgrupp där målet bland annat är att störa de kriminella genom att knacka på dörren och stoppa dem ute på gatan.

”Folk vågar inte vittna på en skadegörelse”

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen som inte berättar för polisen vad de vet, samtidigt som kriminella fortsätter att sälja droger på öppen gata. Nu vill polisenchefen Mathias Lööw Helsingborg öka möjligheten till avlyssning för att stoppa gängkriminalitetens utbredning.

– Folk har alltid haft ihjäl varandra. Men det vi har sett de senaste åren är något nytt. Unga män som skjuter varandra, säger Mathias Lööw, chef för polisens fokusgrupp i Helsingborg.

– Det som kopplas till många av de konflikter som gängen har är cannabishandel, men också mindre företeelser som en kränkning. Det som för fem år sedan ledde till samtal eller att man bötade varandra leder idag till direkt konfrontation och dödligt våld, fortsätter han.

Gängkriminaliteten på Söder

I Helsingborg har polisen sett en utveckling av nya gäng som etablerar sig. Ofta är det samma personer som går in och ut i de olika konstellationerna.

– Det handlar nog om en förljugen bild av ett brödarskap. Men precis som ett företag är det alltid lättare att vara några stycken när man begår brott, då har man skydd av de många. Jag tror det är vad många söker, säger Mathias Lööw. 

Utsatta vågar inte vittna

I de utsatta områdena finns det boende som känner att de lever i händer på kriminella och att polisen är oförmögen att göra något.

– Idag vågar folk inte vittna på en skadegörelse för att man är rädd för repressalier. Affärsinnehavare vågar inte vittna när ungar snattar för då slår de sönder butiken. När det kommer till den grova narkotikabrottsligheten eller dödliga våldet, då är svaret givet. De är beredda att använda våld för att klara sig undan, säger Mattias Lööw.

SE MER: Se hela inslaget i SVT Play

– Det är fruktansvärt när vi inte kan möta det som samhälle. Det är en fråga för politikerna att bita i, om man ska använda sig av anonyma vittnen eller inte, säger Mathias Lööw.

Enligt honom behövs det större befogenheter att avlyssna folk för att stoppa utvecklingen.

– Det är en stor integritetsfråga, men någonstans måste Sveriges befolkning välja. Är man beredd att ge upp lite av den personliga integriteten för att stoppa gäng, våld och narkotika? frågar han sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminaliteten på Söder

Mer i ämnet