Så ser hon till att nyanlända får sysselsättning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland utlandsfödda minskar i Svalöv. Kommunen tror själva att deras arbetsmarknadsstrateg är en nyckel till varför.

I januari i år hade den öppna arbetslösheten bland utlandsfödda i Svalöv minskat med 2,4 procentenheter jämfört med samma period förra året.

Det kan finnas flera förklaringar till det, men på kommunens nyinrättade enhet för arbete och integration tror man att man hittat en väg framåt som bygger på samarbete och samordning mellan alla parter – med hjälp av en nyckelperson.

Tar emot 120 nyanlända om året

Nu arbetar man fokuserat med att ta emot nyanlända och se till att de får stöd och sysselsättning snabbt. Under de senaste tre åren har Svalöv tagit emot ungefär 120 nyanlända personer om året.

De flesta av dem har Ghadir Dhelal Mohammad tagit emot på sitt kontor. Hon arbetade tidigare som privat jobbcoach, men är sedan augusti förra året kommunens arbetsmarknadsstrateg med särskilt ansvar för integration.

– Bland dem som jag haft att göra med är det bara ett fåtal som inte har sysselsättning efter etableringsfasen, säger hon.

– Och då beror det på att de väntar på praktikplats eller liknande, tillägger hon.

Ghadir Dhelal Mohamad tycker det är viktigt att se till varje nyanländ invånares individuella behov. Foto: Firas Razak

”Ska inte låta klienten springa från myndighet till myndighet”

Hon börjar alla samtal med sina klienter förutsättningslöst, och hör sig för om hur de mår och vad de har för intressen. Det är särskilt viktigt när det gäller kvinnor som kanske aldrig yrkesarbetat.

– Jag tror mycket på samverkan, och att man koncentrerar sig på klienten. Och att man inte låter klienten springa från myndighet till myndighet på egen hand. I stället försöker vi göra jobbet myndigheter emellan och sedan blanda in klienten, säger hon.

Hennes roll är inte unik. Arbetsmarknadsstrateger finns hos fler kommuner. Men hennes kollega på biståndsenheten, Theresa Månsson, tror att hon är bättre än de flesta på att bygga tillit.

– Som medarbetare till Ghadir ser jag att hon har en närhet till kommuninvånarna, att hon förstår deras bakgrund och kan hjälpa dem att navigera i ett nytt samhälle.

Ghadir Dhelal Mohamad pratar arabiska, och är mån om att finnas tillgänglig för alla möjliga frågor. Att inte vara så fyrkantig. Även på kvällstid.

– Jag tror de känner att de har en annan relation till mig, att jag är som de. Att jag inte är en ”svensk” myndighetsperson, säger Ghadir Dhelal Mohamad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.