Stopp för hyrläkare i psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill de rödgröna politikerna i Region Skåne avskaffa hyrläkarna.

Det är brist på specialister inom psykiatrin och kostnaden för hyrläkare har skenat iväg. Under 2015 hade psykiatrin kostnader av hyrläkare för 45 miljoner kronor och nu föreslår de rödgröna politikerna i Region Skåne ett hyrstopp.

– Patienterna inom psykiatrin är ofta en väldigt svag och utsatt grupp. Därför är det viktigt med stabila läkarkontakter där det finns kontinuitet, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, som ansvarar för psykiatrin i hela Skåne.

För att rekrytera läkare har regionen erbjudit alla sina hyrläkarna fasta tjänster.

– Vi jobbar jättemycket med rekryteringsarbetet och har lyckats anställa några redan. Vi har också byggt upp en ny patientsäkerhetsplan som känns viktig för att få en mer attraktiv arbetsplats, säger Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i hela Skåne.

Risk för hög arbetsbelastning

Region Skåne har gjort en bedömning av arbetsmiljörisker vid ett hyrstopp där framkommer att sannolikheten är stor att belasningen på bland annat primärjour och akutmottagning ökar och att det finns risk att arbetsuppgifter blir nedprioriterade.

– Vi kommer att följa detta arbete noggrant och hyrstoppet kommer att ske succesivt. Även att ha hyrläkare är ett risktagande i och med att arbetet med en långsiktig planering av verksamheten försvåras, Yvonne Augustin (S).

Inom vuxenpsykiatrin Helsingborg bedöms sannolikheten vara stor att befintlig personal slutar på grund av ökad arbetsbelastning och minskad arbetsglädje.

– Det måste vi naturligtvis följa upp för vi har inte råd att mista någon. Vi får föra en dialog med våra medarbetare så vi kan lösa detta på bästa sätt, säger Katarina Viebke.

Det finns också en risk att belastningen på akutmottagningen i Helsingborg ökar och att det kan leda till behov av fler vårdplatser.

”Patienter kan få resa till andra städer”

Enheterna i Ängelholm och Landskrona har blivit särskilt beroende av inhyrda specialister och om förslaget röstas igenom innebär det där ett större rekryteringsarbete.

– Där kommer det bli särskilt tufft. Det kan innebära att patienter får resa till andra städer men vi diskuterar också om personal som utgår från andra orter kan åka och serva Landskrona och Ängelholm periodvis, säger Katarina Viebke.

Planeras gälla från septemer

Hyrstoppet inom psykiatrin planeras att börja gälla succesivt från 1 september i år och hela 2017. De borgerliga partierna och SD har ännu inte tagit ställning till förslaget om hyrstopp.

SVT Nyheter har tidigare granskat hyrläkarsystemet där det bland annat kunde avslöjas att en inhyrd läkare på vuxenpsykiatrin i Helsingborg arbetade i två år innan hon anmäldes som en misstänkt patientfara. Läkaren var inblandad i två ärenden som slutade med självmord där det i lex Maria-anmälningarna visar att läkaren brustit i både dokumentation och behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.