Kritiserad hyrläkare: IVO är ”vansinnig och inkompetent”

Uppdaterad
Publicerad

Gång på gång reagerade patienter och personal på hennes bemötande och behandlingar, men hyrläkaren kunde fortsätta jobba på nya avdelningar inom psykiatrin i två år innan hon anmäldes som en misstänkt patientfara.

På vuxenpsykiatrin i Helsingborg arbetar under 2013 en inhyrd överläkare som får både patienter och kollegor att reagera.

– Alltså problemet var ju bemötandet. Både personal, närstående och patienter uppfattade att det var svårt med kommunikationen, säger Helsingborgspsykiatrins verksamhetschef Rose-Marie Sandberg.

Inhyrd personal i vården

Efter att läkaren varit inblandad i två ärenden som slutat med självmord, och där vården brustit på ett sådant sätt att man sett sig tvungna att göra Lex Maria-anmälningar, så anmäls också läkaren själv som en misstänkt patientfara. Anmälan undertecknas bland annat av Rose-Marie Sandberg.

”Förbluffad” över ändringar

Lex Maria-anmälningarna visar att läkaren brustit i både dokumentation och behandling. Det saknas bland annat bedömningar av självmordsrisker. Hon har brutit mot lokala riktlinjer och dröjt med att dokumentera ett av självmorden – till fem dagar efter patientens död.

IVO:s utredning visar att läkaren, utöver de två fallen i Helsingborg, också varit inblandad i två andra ärenden som slutat med självmord och föranlett lex Maria-anmälningar från en annan arbetsplats i Skåne.

IVO samlar in yttranden från de sex arbetsplatser som läkaren jobbat på de gångna åren, förutom i Skåne också i Blekinge och Dalarna, yttranden som SVT Nyheter tagit del av. Fyra av sex innehåller tydlig kritik.

  •  På en arbetsplats har verksamhetschefen blivit ”förbluffad över (läkarens) snabba och ganska drastiska ändringar i behandlingsupplägg /.../ I ett patientärende såg jag mig tvungen att stoppa (läkarens) planerade medicinändring.”
  • Från en annan ort beskrivs hur hyrläkarens tjänstgöring avslutades ”ganska tvärt då verksamhetschef och enhetschef inte längre kände att det fungerade”. Läkaren hade inför patienter gjort gällande att adhd inte var någon diagnos. Samtidigt ska läkaren ha påstått att en patient var ”för intelligent för att ha adhd”.
  • Från en avdelning skriver verksamhetschefen rakt ut, efter samtal med personalen, att det finns risk ”att (läkaren) kan utgöra en fara för patientsäkerheten”.

Blankt papper

Trots de många kritiska synpunkterna har alltså ingen ansvarig chef valt att anmäla hyrläkaren som en patientfara. När hon kommer till Helsingborg är hon ett blankt papper för chefen Rose-Marie Sandberg som inte känner till hennes historik.

Inspektionen för vård och omsorg rekommenderar att vårdgivare tar egna referenser av hyrpersonal, just för att undvika risken att hyrbolagen inte berättar hela sanningen. Rose-Marie Sandberg tog – och tar fortfarande – inte några egna referenser på de hyrläkare som kommer in i verksamheten.

 – Nej, det är inte mitt uppdrag eftersom jag inte anställer personen, utan jag hyr in en tjänst, säger hon.

 – Man anställs ju av ett bemanningsföretag, och sen är det bemanningsföretaget som gör nån form av presentation av vad vederbörande har för kompetenser och erfarenheter.

 – Uppstår det situationer som vi inte är nöjda med så kontaktar vi ju hyrbolagen.

Har ni gjort det i det här fallet?

– Inte specifikt i detta fall, nej.

Läkaren: IVO:s tillsyn ”vansinnig och inkompetent”

När IVO startar sin utredning av hyrläkaren protesterar hon över telefon och i tre olika inlagor mot att hon blir granskad. IVO:s utredare skriver efter ett samtal att läkaren ”är redan från början upprörd och blir alltmer upprörd” och att hon undrar om IVO vill att hon ska ta sitt liv. Efter ett annat samtal noterar utredaren att läkaren ”anser att den tillsyn vi bedriver är vansinnig och inkompetent”.

Läkaren tillbakavisar också kritiken från de tidigare arbetsplatserna och menar att yttrandena från verksamhetscheferna ”är alltsammans lögn”. Hon menar sig inte ha fått någon introduktion eller fungerande planering på någon av de avdelningar där hon jobbat.

Får behålla legitimationen

IVO:s utredning landar våren 2015 i att läkaren kan utgöra en fara för patientsäkerheten, men IVO väljer ändå att inte väcka frågan hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) om att dra in hennes legitimation eller kräva att hon ska få en prövotid. Detta med hänvisning till att de granskade fallen nu ligger för långt tillbaka tiden.

Niklas Johansson, inspektör på IVO, förklarar att ställningstagandet beror på praxis hos HSAN.

– Om vi ska kräva indragen legitimation så kräver HSAN att vi kan visa en mycket allvarlig misskötsel av yrket. Om vi ska kräva prövotid måste de aktuella händelserna ligga mycket nära i tid. I det här fallet har man bedömt att det inte når upp till någon av dessa ribbor.

Alla de fyra självmordsfall som lex Maria-anmälts hade inträffat mer än ett år före IVO:s beslut.

Ny kund fick ingen information

SVT Nyheters granskning visar också att läkaren, efter att Region Skåne anmält henne, fick nya uppdrag åt landstinget i Sörmland. Bland annat arbetade hon på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, där verksamhetschefen Stefan Sparring uppger att han inte fick någon information om att läkaren var anmäld som patientfara.

”Nej, det visste vi inte. Hade naturligtvis påverkat vårt beslut att använda henne,” skriver Sparring till SVT Nyheter.

Bemanningsföretaget som anställt läkaren, Psykiatrika/NGS, vill inte kommentera fallet specifikt men försäljningschef Johnny Kreft uppger att man bifogar ”pågående anmälningar, avslutade anmälningar och grundkontroll hos HOSP/IVO” när man presenterar sina läkare för kunderna.

”Kan fungera mycket bra i en annan verksamhet”

Psykiatrika vill inte heller svara på om man fortfarande anlitar läkaren. Bolagets konsultchef Signild Pettersson skriver i ett mejl till SVT Nyheter att man har rutiner för att säkerställa personalens kompetens, och att man bland annat kontrollerar eventuella anmälningar hos IVO.

”För kännedom så har i princip alla läkare ärenden och anmälningar registrerade vid dessa kontroller hos IVO, och nästan alla läkare får varierande feedback vid uppföljning av uppdragen,” skriver Signild Pettersson. ”Vår bild av läkarens kompetens och samarbetsförmåga utvecklas på detta sätt med tiden och en läkare som fungerar mindre bra i en viss verksamhet kan fungera mycket bra i en annan.”

”Övervägande när det är brist på ett yrke”

Rose-Marie Sandberg, som anmälde läkaren som en patientfara, kan i dag inte heller svara på om läkaren skulle vara välkommen tillbaka till hennes arbetsplats.

 – Vi skulle vara försiktiga. Men det är också ett övervägande när det är brist på ett yrke: är det då bättre att stänga 16 vårdplatser än att inte ha en person på plats alls? Det kan ju vara den situationen jag hamnar i, därför är det inte så enkelt att svara ja eller nej.

SVT Nyheter har sökt den kritiserade läkaren utan resultat.

Se reportaget om den kritiserade hyrläkaren här ovan.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet