Foto: Mikael Nilsson

Storbranden i Landskrona – brandslangen var för kort

Uppdaterad
Publicerad

Mer än en månad har gått sedan branden härjade på Pilängstorget i Landskrona. Först nu är räddningstjänstens händelserapport klar.

Landskrona har bara en styrka att skicka ut på den här typen av stora bränder, och det visade sig att bilen var utrustad med en för kort brandslang.

– Brandposten var så pass långt bort så att vi inte kunde koppla in slangen till brandposten, utan fick vänta tills styrkan från Bårslöv kom, säger André Bengtsson som är ställföreträdande räddningschef i Landskrona.

Branden på Pilängstorget

Enligt André Bengtsson befann sig närmaste brandpost 125 meter bort.

– Om det är så att det var den närmsta brandposten så är det alldeles för långt bort. Vi förutsätter att den ska finnas inom 75 meter.  

Räddningstjänsten är fortfarande inte klar med sin utredning av insatsen, men kan konstatera att släckningsarbetet fördröjdes med 15 minuter. Det framgår av den obligatoriska händelserapport som ska skrivas direkt efter en händelse, men som är klar först nu.

Fel information

Det är Landskrona stad och NSVA som ansvarar för att se till att infrastrukturen finns på plats, men André Bengtsson tycker att det är för tidigt att kritisera någon innan räddningstjänstens utvärdering av insatsen är klar. 

En annan anledning till att insatsen dröjde var att det fanns information om att det skulle finnas gasflaskor inne i byggnaden, vilket gjorde att räddningstjänsten fattade beslut om att inte påbörja rökdykning utan bara utvändig släckning.

Det var först när ägaren till matbutiken kom till platsen och sa att det inte fanns gasflaskor i byggnaden som brandmännen försökte ta sig in med en rökdykargrupp.

Kan ha saknat brandcellsgränser

Något som inte framgår av händelserapporten men som räddningschef André Bengtson tar upp är att köpcentret på Pilängstorget kan ha saknat brandcellsgränser mellan pizzerian och matbutiken, vilket i sin tur kan ha snabbat på brandförloppet.

– Har man brandceller så tar det lång tid för branden att sprida sig. Det är ytterst fastighetsägaren och de som nyttjar byggnaden att se till att brandskyddet är anpassat, säger André Bengtsson.

Det kommunala bostadsbolaget Landskronahem som ägde köpcentret vill i dag inte svara på frågor om hur brandskyddet i byggnaden såg ut.

– Jag tänker inte ta den diskussionen förrän jag har sett räddningstjänstens rapport, säger Landskronahems vd Helena Fremle.

Brann ner till grunden

I Landskronahems lokaler på Pilängstorget fanns en pizzeria, en matbutik, ett aktivitetshus för barn och unga samt en spelbutik. Räddningstjänsten arbetar med en insatsutvärdering som ska bli klar nästa vecka.

SVT Nyheter har tidigare berättat om kritiken mot räddningstjänstens insats. Ilhan Gültekin fick se sin matbutik brinna upp vid den stora branden.

Utvärderingen ska ge svar på hur insatsen fungerade. Redan nu står det klart att räddningstjänsten så småningom fattade beslutet att låta byggnaden brinna ner till grunden. 

– Vi kan aldrig vara nöjda med ett resultat där allt har jämnats med marken, säger André Bengtsson.

Storbranden på Pilängstorget

Den stora branden på Pilängstorget som inträffade den 27:e december klockan 22.30.

I Landskronahems lokaler på Pilängstorget fanns en pizzeria, en matbutik, ett aktivitetshus för barn och unga samt en spelbutik.

Hela byggnaden totalförstördes i branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Pilängstorget

Mer i ämnet