Bild som enligt åklagaren visar när medlemmarna återvänder till klubblokalen efter mordförsöket. Foto: Polisen

Rättegång för mordförsök på MC-ledare

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen startade rättegången mot tre män med anledning av ett mordförsök på mc-gänget Rock machines ledare i höstas. En medlem i gänget ska ha hjälpt två bandidosmän att attackera gängledaren i klubbens lokaler i Hyllstofta.

Två 34-åringar som enligt åtalet är medlemmar i Bandidos ska en kväll i september ha trängt in i Rock machines lokaler i Hyllstofta utanför Klippan.

Enligt åtalet ska de där ha slagit gängledaren med en batong. När han försökte fly har han skjutits två gånger med pistol.

Mordförsök på mc-ledare

Därefter ska de ha attackerat en annan av gängets medlemmar som befann sig i lokalen genom att sparka och skjuta mot honom.

Gängmedlem hjälpte till

Efter attacken ska de båda bandidosmännen ha sökt genom lokalerna och tagit med sig mc-ledarens väst och den andra medlemmens gängtröja.

En 41-åring som vid tidpunkten var medlem i Rock machine åtalas också för att ha hjälpt Bandidosmännen med attacken.

Han har enligt åklagaren bland annat ha planerat attacken, kört 34-åringarna till platsen och där sett till så att de släppts in i lokalerna och efter att han hjälpt till med att leta igenom lokalerna kört männen från brottsplatsen.

34-åringarna åtalas för försök till mord, försök till grov misshandel respektive misshandel och grovt vapenbrott. 41-åringen åtalas för medhjälp till brotten.

Ett av de bevis som åklagaren lyfter mot den 41-årige rock machine-medlemmen är att han dagarna innan dådet ringt polisen och bett dem inte åka ut till gängets lokal den kväll som mc-ledaren sedan attackerades.

Ringde polisen innan skotten

– Sista kontakten med polisen är 1,5 timme innan skjutningen. Då har han sagt till en polisinspektör att han ska åka ut till Hyllstofta för att hämta västar för att man ska lägga ner klubben, och har då frågat om han kunnat åka ut utan att riskera en poliskontroll på platsen, säger åklagaren Kerstin E. Eriksson.

Hon säger att det är klarlagt att mannen varit i kontakt med polisen under flera dagar innan skjutningen. Men synen på anledningen till kontakterna går isär.

– Han säger att han har dem för att han vill lämna enprocentsmiljön. Men kontakterna ligger tidsmässigt så att det sammanfaller med att vi sett att han har för avsikt att gå över till Bandidos, säger Kerstin E. Eriksson.

Mannen ska ha kontaktat polisen flera gånger under dagarna innan mc-ledaren attackeras i Hyllstofta.

– Han har berättat, frågat, tagit upp olika saker, säger Kerstin E. Eriksson men säger att det inte går att beskriva som en informatörsroll.

– Det kan man egentligen inte kalla det, men det har funnits en etablerad kontakt fyra dagar innan skjutning. Han fick då besked om att ordningsgruppen inte ska vara där lördagskvällen, säger hon.

Åklagaren menar att ett allmänt missnöje med gängledarens sätt att sköta verksamheten och därför ville gå över till Bandidos.

Polisen har buggat Bandidos klubblokal och bevisningen består till stor del av avlyssnade samtal och även telefonavlyssning. Polisen har också satt upp en övervakningskamera som visar hur de misstänkta rör sig under kvällen i september. I åtalet finns filmer som visar hur de lämnat klubblokalen i bil och sedan återkommit.

Någon teknisk bevisning finns inte från brottsplatsen. Åklagaren bygger åtalet på indicier som tillsammans ska räcka för en fällande dom. De misstänktas försvarare anser åklagaren inte har bevisning för att deras klienter är skyldiga.

Rättegången i Helsingborgs tingsrätt kommer att pågå under sex dagar.

Alla tre åtalade förnekar.

– En av bandidosmedlemmarna har sagt ingenting hela tiden, den andra har gjort vissa uttalanden. 41-åringen säger att han var kidnappad, säger Kerstin E. Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på mc-ledare

Mer i ämnet