20 september sköts en man vid den gamla pipfabriken i Hyllstofta. Foto: Heléne Bengtsson

Gängmedlemmar frias från mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Två Bandidosmedlemmar som åtalats för mordförsök på en ledare i MC-gänget Rock Machine i höstas har nu friats av Helsingborgs tingsrätt från anklagelserna om mordförsök.

Detsamma gäller deras påstådda medhälpare, en man som tillhör samma klubb som offret.

Mordförsöket på gängledaren ägde rum i Hyllstofta utanför Klippan i höstas. Tre män häktades och åtalades sedan för mordförsök och medhjälp till mordförsök. I bevisningen mot männen ingick bland annat avlyssning av Bandidos lokaler och övervakningsfilmer som visade de misstänktas förehavanden under den aktuella kvällen.

Mordförsök på mc-ledare

En av Bandidosmedlemmarna åtalades även för grovt narkotikabrott. Men bevisen räckte alltså inte hela vägen.

De två Bandidosmedlemmar som var misstänkta för mordförsöket har nu friats från just den åtalspunkten. En av dem dömdes dock för grovt vapenbrott till ett år och tre månaders fängelse. Den andre mannendömdes till 3,5 års fängelse för grovt narkotikabrott och brott mot trafikförordningen. Personen som var åtalad för medhjälp till mordförsöket frias helt och hållet.

Inga direkta bevis

Tingsrätten skriver i sin dom att ”målet är av indiciekaraktär” och förtydligar att det inte finns några direkta bevis som knyter två av de misstänkta gärningsmännen till brottsplatsen. Den tredje mannen har varit på platsen men hävdar själv att han blev kidnappad och tvingad att delta i gärningen mot sin vilja, vilket inte tingsrätten tycker att åklagaren lyckats motbevisa. Dessutom konstaterar tingsrätten att det finns fler troliga händelseförlopp än det åklagaren presenterat och att det därför inte går att fastställa med säkerhet att de misstänka skulle vara skyldiga.

Attacken mot Rock Machines ledare ägde rum i september i höstas. Mannen blev slagen och skjuten av två maskerade gärningsmän men överlevde attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på mc-ledare

Mer i ämnet