Dags för besked om Findus svenska produktion

Publicerad

Snart kommer besked om vilka av Findus produkter som kommer att fortsätta produceras i Sverige – även efter nedläggningen i Bjuv.

Den 31 mars förra året kom beskedet att Findus i Bjuv ska läggas ner. Odlarna har drivit på för att få fortsätta med ärtor och även andra grönsaker åt Findus och har tidigare fått positiva signaler från företaget.

Nu berättar Henrik Hjalmarrson, vd, att ett besked i frågan är nära förestående.

– Vi har för avsikt att behålla svenskt ursprung på de produkter där det är särskilt viktigt för våra kunder. Vi hoppas nu kunna säkra de sista detaljerna med involverade parter, säger han.

Vilka produkter det i så fall skulle handla om vill han inte gå in på.

Personalmatsalen stängd

På fabriken i Bjuv börjar nedläggningen börjar bli mer och mer konkret. Personalmatsalen stängde innan jul. Arbetet pågår med att flytta produktionen successivt från fabriken i Bjuv till andra delar i Europa, främst Tyskland men också till Spanien och Italien.

– Vi har flyttat delar av frysta enportionsrätter, delar av fiskgratäng-linjen och en del specifika teknologier som vi har här i Bjuv men som saknas på andra anläggningar i koncernen, säger Henrik Hjalmarsson.

Fabriken är också till salu. Men försäljningen är långt ifrån i hamn, enligt Hjalmarsson.

– Det är en komplex produktionsanläggning. Det kommer sannolikt att ta tid.

31 mars är slutdatum

Den 31 mars är slutdatum för produktionen. Om alla anställda slutar samtidigt eller hur det ska gå till när fabriken stänger dörrarna är inte bestämt.

– Det är ett arbete vi håller på med nu, att planera de sista dagarna och hur vi ska avsluta med medarbetarn, säger Henrik Hjalmarrson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.