Foto: Oskar Fäldt

Vandringsevent motor för turistsatsning

Publicerad

Hittills har 2.500 europeiska vandrare anmält sig till vandringseventet Eurorando som pågår i Skåne i september. Båstads kommun deltar med tre leder och ser Eurorando som en motor för att locka fler aktiva friluftsturister till kommunen.

Om ett par veckor kommer det att samlas vandrare från hela Europa ute på Hovs hallar. Redan nu är det många aktiva besökare på plats, som några forskare från Lunds universitet som deltar i en teambuildingaktivitet. Det är ett litet sällskap från avdelningen för onkologi och patologi som ägnar sig åt klättring.

– Jag tror att alla vi i teamet tycker om att komma ut i naturen. Och så lyckades vi få den här fina dagen, säger Christel Reuterswärd, biomedicinsk analytiker vid Lunds universitet.

300 anmälda

Förhoppningsvis har vandrarna samma tur med vädret när Eurorando drar i gång. Uppemot 300 personer har anmält sig för att vandra på de tre lederna i Båstad. En av dem heter Båtar, träd och vatten på en förtrollad stig.

– Det är en förtrollad vandringssträcka, den har allt. Man vandrar strandnära, man vandrar genom skogen, man kommer till det här anslående klipplandskapet i Hovs hallar. Sedan fortsätter man i ett flackare parti av vandringsleden, där man passerar gammal betesmark och bronshögar för att sedan sluta i Torekov, säger vandringsguiden Ingrid Persson Skoog.

100-tals volontärer

Omkring 350 volontärer i Skåne bidrar under vandringseventet som pågår mellan den 10 och 17 september. Guiderna fyller flera viktiga funktioner. De förklarar hur allemansrätten fungerar men ser också till att besökarna inte missar sådant som var exakt i Hovs hallar som filmklassikern ”Det sjunde inseglet” spelades in.

– Guiden gör att människor ser saker som de kanske skulle ha missat annars, guiden tillför en levande kunskap. Jag tror att det finns ett sug efter det personliga mötet. Att det inte enbart är en app i mobilen utan en levande människa som berättar skrönor, legender och fakta och som får folk att åka hem med en större och djupare upplevelse, fortsätter Ingrid Persson Skoog.

Stor efterfrågan

För Båstads kommun blir Eurorando en drivkraft att fortsätta jobba för att locka till sig aktiva turister till Bjärehalvön. Redan under sommaren har det varit stor efterfrågan på vandringsaktiviteter och cykling längs Kattegattleden.

– Det är ett startskott för ett vidare arbete. För vi har fokuserat mycket redan på den aktiva turisten som inte bara vill sitta still, utan cykla, vandra, spela golf och träna. Så vi jobbar med en aktiv livsstil redan och kommer att växla upp i samband med Eurorando. Allt som kan förpackas i en aktiv livsstil, där vill vi sätta ner Bjäres och Båstads flagg, säger Karin Bengtsson, vd för Båstad turism och näringsliv.

”Helt rätt”

Christel Reuterswärd, som precis har klättrat nerför en av klipporna vid Hovs hallar, tror att det är rätt väg att gå.

– Det tror jag verkligen kommer att fungera, framför allt här, med naturen, klipporna och Båstad i närheten. Det finns så himla mycket här. Så det tror jag är helt rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.