Foto: SVT/Arkivbild

38 miljoner ska sparas i vård- och omsorgsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Bland Östersunds kommuns stora besparingar nästa år finns nu ett förslag på hur vård- och omsorgsnämnden ska spara 38 miljoner kronor. Bland annat vill man se snabbare utskrivningar från sjukhus.

Under 2018 ska Östersunds kommun spara över 100 miljoner kronor och förra veckan stod det klart att socialnämnden lagt fram ett förslag om hur de ska kunna spara tio miljoner kronor.

Nu ligger det även ett förslag framme om hur vård- och omsorgsnämnden ska spara 38 miljoner kronor.

– Det faktum att prognosen för 2017 pekar mot ett överskott på 20 miljoner kronor ger ett betydligt gynnsammare arbetsläge än vad som varit fallet tidigare år när kommunen har behövt spara samtidigt som nämnden dragits med underskott, säger Lars Liljedahl, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Mer fokus på vård i hemmet

I förslaget förslår förvaltningen bland annat:

  • Snabbare utskrivning från sjukhus och mer fokus på stöd och rehabilitering i hemmet.
  • Att man ska se över lokalkostnader, hyror och avgifter.
  • Beslut om insats LSS-bostad eller servicebostad kan ersättas med andra stödinsatser för vissa medborgare, till exempel vård i hemmet.
  • Fortsatt arbete för att förbättra arbetsmiljön och minska sjukskrivningarna.
  • Få fler människor att använda till exempel GPS-larm och trygghetkameror/trygghetssensorer.

Två verksamheter som inte kommer drabbas av besparingarna nästa år är hemtjänsten och särskilt boende.

– Här visar jämförelsetal med övriga kommuner i Sverige att vi redan idag har en mycket kostnadseffektiv verksamhet, säger Lars Liljedahl.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden fattar beslut om förslagen idag, tisdag, och de avgörande besluten om budget fattas av kommunfullmäktige i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.