Helén Eurenius, förvaltningschef för Socialförvaltningen. Foto: SVT

Socialnämnden ska spara tio miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns ett förslag på hur socialnämnden i Östersunds kommun ska spara tio miljoner kronor under 2018. Bland annat föreslås att Brytpunktens verksamhet ska upphöra.

Nästa år ska Östersunds kommun spara över 100 miljoner kronor. Nu finns det ett förslag på hur socialnämnden ska spara tio av dessa miljoner.

Bland annat föreslår socialförvaltnings ledning och nämndens budgetgrupp att Brytpunktens verksamhet ska läggas ner.

LÄS MER: 27 miljoner ska sparas på skola och förskola

Brytpunktens syfte är att ge personer med en missbruksproblematik, och som står utanför den vanliga arbetsmarknaden, stöd att på sikt komma ut i arbetslivet.

Ska hänvisas till Arbetsmarknadsenheten

– Fortsättningsvis kommer dessa personer att hänvisas till kommunens Arbetsmarknadsenhet, som inför 2018 planerar att utveckla verksamheter för personer som står utanför arbetsmarknaden, säger Helén Eurenius, förvaltningschef för Socialförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget skulle nedläggningen av Brytpunkten ge en besparing på en miljon kronor.

Andra besparingar som nämns i förslaget är bland annat:

  • Minskning av försörjningsstöd på tre miljoner.
  • Nämnden ska sluta medfinansiera tillnyktringsenheten och ansvaret ska gå över till regionen. Detta ska spara över två miljoner kronor.
  • En överenskommelse mellan länets kommuner och regionen angående kostnadsansvar vid barn- och ungdomsplaceringar ska spara två miljoner kronor.

Politikerna i socialnämnden fattar beslut om förslaget den 23 maj. De avgörande besluten fattar kommunfullmäktige i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.