Narges: Jag ska studera hårt

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande barn fick inte plats i skolan. Åre kommun öppnade då filial på Continental Inn .

Det bor cirka 500 asylsökande på  hotellet Continental Inn i Åre . Många är barn och de får inte plats i kommunens skolor.

Narges Ahmadi från Afghanistan bor här med sin pappa och lillasyster. Hennes  mamma är död. De har varit här fyra månader och väntar, som de andra, på besked om de får stanna eller inte. Men Narges  säger bestämt att hon ska bli läkare.

– Skolan är jättebra, min lärare är jättebra. Jag läser svenska och vill bli bättre och utbilda mig.

Lizette Lagerstedt hamnade som lärare för de asylsökande barnen av en slump.

– Det är det roligaste jobbet jag haft, säger Lizette. Jag förstår att jag tidigare levt ett skyddat liv. Nu lär jag mig så mycket av alla möten.

Lågstadieeleverna får plats  i Åre skola. Här på Continental Inn är det undervisning för cirka 40 mellan- och högstadieelever. De är indelade i en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp. Man måsta säga cirka 40 elever för antalet förändras.

– Elever kan försvinna från en dag till en annan, säger Lizette. De flyttas till ett annat boende, utvisas eller skickas till Tyskland där de lämnat sitt fingeravtryck. Det går för fort. Vi hinner inte med känslomässigt.

Morteza Hosseini är också från Afghanistan. Han har varit i Åre med sin familj i två månader.

– Jag vill lära mig svenska fort, säger han. Jag älskar Afghanistan, men det är för farligt att bo där nu.

Lizette betonar elevernas motivation.

– De är otroligt intresserade och hungriga, säger Lizette. De har olika förutsättningar. En del har aldrig gått i skolan. En del har varit på flykt hela sitt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.