8,5 års fängelse för knivdråp

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man döms till fängelse i åtta år och sex månader för att ha dödat en 23-årig man centrala Östersund i juni. Mannen var åtalad för mord, men tingsrätten fäller honom för dråp.

Det var natten 6 juni, som 23-årige Andreas Persson, dödades genom ett knivhugg i hjärtat. En 24-årig man greps i samband med dådet och han åtalades för mord.

Åklagaren yrkade på att 24-åringen skulle dömas till 14 års fängelse för mord, men Östersunds tingsrätt gör en annan bedömning.

Knivdråp i Östersund 2015

Tingsrätten anser det förvisso är klarlagt att 24-åringen har dödat Andreas Persson, men att det inte är helt säkert att han knivhögg med uppsåt. Situationen i samband med knivdådet var stökig och tumultartad. Andra personer hade tidigare gått till fysiskt angrepp mot 24-åringen. Men tingsrätten menar att det finns ett så kallat likgiltighetsuppsåt. 24-åringen var alltså likgiltig till att knivhugget kunde döda Andreas Persson.

Av dessa anledningen dömer tingsrätten 24-åringen för dråp i stället för mord. Straffet blir åtta år och sex månader.

– Det viktigaste är att 24-åringen blev fälld för att uppsåtligen ha dödat Ante, säger familjens målsägandebiträde Jan-Åke Nyström till SVT Nyheter Jämtland.

Tingsrätten var inte enig i domen. En av nämndemännen ville döma 24-åringen till tio års fängelse för mord.

– Det är möjligt att vi kommer att överklaga domen för att få en straffskärpning, säger Jan-Åke Nyström.

24-åringen döms också för grov misshandel, olaga hot, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdråp i Östersund 2015

Mer i ämnet