Arkivbilder från rättsalen och platsen där Andreas dödades. Foto: SVT

Dråpet tas upp i Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 juni i år dödades Andreas Persson från Lit. Gärningsmannen dömdes i tingsrätten, nu tas fallet upp i Hovrätten.

Under torsdagen tar Hovrätten upp fallet med dråpet i Östersund i somras då 23-årige Andreas Persson från Lit miste livet.

I tingsrätten dömdes en 24-årig man till fängelse i åtta år och sex månader för dråp i centrala Östersund i juni. Mannen var åtalad för mord, men tingsrätten dömde honom för dråp.

Knivdråp i Östersund 2015

Både gärningsmannen och åklagarsidan överklagade domen.

Dråp eller mord?

Det var natten 6 juni, som 23-årige Andreas Persson från Lit dödades genom ett knivhugg i hjärtat. En 24-årig man greps i samband med dådet och han åtalades för mord.

Åklagaren yrkade på att 24-åringen skulle dömas till 14 års fängelse för mord, men Östersunds tingsrätt gjorde en annan bedömning.

Situationen var stökig

I domen skrev tingsrätten att det var klarlagt att 24-åringen hade dödat Andreas Persson, men att det inte är helt säkert att han knivhögg med uppsåt. Situationen i samband med knivdådet var stökig och tumultartad. Andra personer hade tidigare gått till fysiskt angrepp mot 24-åringen. Men tingsrätten menar att det finns ett så kallat likgiltighetsuppsåt. 24-åringen var alltså likgiltig till att knivhugget kunde döda Andreas Persson.

Straffet i tingsrätten blev åtta år och sex månader, men rätten var inte enig i domen. En av nämndemännen ville döma 24-åringen till tio års fängelse för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdråp i Östersund 2015

Mer i ämnet