Foto: SVT

Asylboende öppnar i Åre

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag öppnar ett asylboende i Åre. Det är hotell Åre Contintental Inn som skrivit avtal med Migrationsverket för 186 asylplatser.

Enligt Migrationsverkets handläggare Jenny Edlund blev det klart förra veckan att hotellet skulle ta emot asylsökande.

– Det är en enorm inströmning av asylsökande till Sverige nu. Mellan 2 000 och 2 500 personer i veckan. Vårt uppdrag är att hitta sängplatser och tak över huvudet till alla dessa människor, säger hon.

Helst vill Migrationsverket ha lägenheter, det är billigast. Men nu är lägenheterna slut och då får Migrationsverket söka annat boende.

– Continental Inn hade tidigare anmält intresse om att ha asylboende så då kontaktade vi dem nu och frågade om de fortfarande var intresserade. Sedan gjorde vi en direktupphandling med dem.

Tillfälligt avtal

Avtalet är ett tillfälligt avtal som sträcker sig till den 15 september med möjlighet till förlängning. Migrationsverket hyr inte hela hotellet utan annexet och en våning på hotellet. Avtalet gäller 186 personer och Migrationsverket betalar hotellet 295 kronor per person och dygn. Då ingår både logi och alla måltider.

– Normalt betalar vi 350 kronor per dygn och person för tillfälliga boenden så detta är lite billigare men inte lika billigt som det vore om vi hade hittat lägenheter såklart, säger Jenny Edlund.

För lägenheter betalar Migrationsverket marknadsmässiga priser. Enda tillägget är 8 procent på hyran då det ofta blir lite fler personer i lägenheten än normalt. Tillägget är då för att det går mer varmvatten, el etcetera.

Informationsmöte på gång

Till det nya asylboendet kommer människor som sökt asyl i Sverige och väntar på uppehållstillstånd.  Migrationsverlet kommer att ha personal på plats flera gånger i veckan.

Den 30 juli kommer ett informationsmöte att hållas av Åre kommun och Migrationsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.