Hanna Al Mwammes vill inte flytta från Continental Inn i Åre. Foto: SVT

Asylboenden viktiga för landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

”Behåll asylboendena i landsbygdskommuner och på småorter där integreringen lyckats!” Det föreslår den parlamentariska landsbygdskommittén i en skrivelse till regeringen och berörda myndigheter.

Den senaste flyktingskrisen har på flera håll haft positiv inverkan på landsbygden där skolor fyllts, sysselsättning och befolkning ökat, skriver kommittén.

När Migrationsverket säger upp avtalen på mindre orter kommer många att flytta till större orter och kusten där myndigheten har sina kontor och inlandet riskerar att förlora viktiga invånare, menar landsbygdskommittén.

”Olycklig tillämpning”

Dessutom talar de om en ”olycklig tillämpning av anvisningslagen”, den gör att nyanlända som vill stanna på landsbygden kan tvingas acceptera boenden i andra delar av landet och ofta i större städer.

Kan man behålla de nyanlända som vill bosätta sig i glesbygd, bör samhället göra det möjligt. Det är ett sätt att möte de demografiska utmaningar landsbygdskommunerna står inför, skriver Landsbygdskommittén.

”Investeringar går om intet”

Ett utdrag ur skrivelsen:

”Vi är därför angelägna om att de fantastiska insatser som nu görs i många av Sveriges landsbygdskommuner inte motverkas av omflyttningar av asylsökande och nyanlända från landsbygder till städer. Dock pågår nu sådana omflyttningar.

Det innebär att de investeringar staten gjort för att främja integration går om intet. Det medför också att vi missar en utmärkt möjlighet att skapa en positiv befolkningsutveckling i stora delar av landet.”

Det här är Parlamentariska landsbygdskommittén

Den består av riksdagsledamöter från alla partier. Anna-Caren Sätherberg (S) från Jämtland är en av ledamöterna.

Kommitténs uppdrag är att lämna förslag på en sammanhållen nationell politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.

Den tillsattes av regeringen 25 juni 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.