Barnfamiljer tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Det råder förtvivlan, förvirring och oro på Continental Inn i Åre efter beskedet om att 200 personer nu måste flytta från asylboendet.

– Vi har fyrtio familjer som är jätteoroliga. Här har man inte på något sätt tagit hänsyn till hur barnen mår. Det är inte mänskligt att flytten behöver ske så här snabbt, säger Lizette Lagerstedt, lärare på asylboendet på Continental Inn i Åre till SVT Nyheter Jämtland på torsdagen.

Tömmer asylboenden

På Continental Inn ska nu 200 asylsökanden flytta när delar av boendet stängs. I Åre kommun avvecklas även Kallgården i Kall och 63 asylsökanden kommer att flytta. Över hela landet tömmer nu Migrationsverket asylboenden eftersom många boenden har tomma platser.

Asylsökanden på Continental Inn i Åre

Oro och förtvivlan

På onsdagen besökte tjänstemän från Migrationsverket Continental Inn och gav ett första beskedet till de berörda asylsökande. Var och en av dem fick en lapp där det stod ”Du kommer att erbjudas nytt boende”.

Beskedet utlöste oro, förvirring och förtvivlan hos såväl de berörda asylsökanden som hos personalen.

”En katastrof”

Personalen är kritisk till att Migrationsverket nu vill bryta sönder en fungerande verksamhet, där man på boendet upprättat asylskola och andra meningsfulla aktiviteter. Även att flytten nu ska ske så snabbt ifrågasätts.

Kritik riktas också mot det sätt som Migrationsverket informerat de berörda om den förestående flytten. Informationen utgjordes av text på en A4-sida. Mycket bristfälligt anser många.

– Det är en katastrof när det gäller informationen från Migrationsverket. Den har skapat enorm oro. Få barn orkar komma till skolan idag, säger Lizette Lagerstedt, lärare på asylboendet på Continental Inn.

På torsdagen hade många tagit sig från continental coh Kallgården till Migraitonsverket kontor i Järpen för att försöka få mer information om hur flytten ska gå till och var de ska få bo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökanden på Continental Inn i Åre

Mer i ämnet