Fem åtalas för vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalas nu för grovt jaktbrott. Enligt åklagare Åse Schoultz har de försökt bedriva organiserad vargjakt i det så kallade Tandsjöreviret, som ligger i gränstrakten mellan Dalarna och Härjedalen.

Det var i maj för två år sedan som fem män greps vid Ulvsjön i Norra Dalarna. De fem männen misstänktes för illegal vargjakt. Och nu har alltså stämningsansökan kommit. Enligt åklagare Åse Schoultz finns det flera besvärande omständigheter som tillsammans pekar på att de fem männen haft i uppsåt att döda en eller flera vargar i Tandsjöreviret.

– Jag har naturbevakare från tre län som alla menar att de misstänkta aktivt spårade varg.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Flera indicier

Åse Schoultz har inga tydliga bevis, men hon menar att det finns många indicier som alla tillsammans talar sitt tydliga språk. Förutom naturbevakarnas åsikter finns till exempel även tillvaratagen sms-trafik. Det finns bland annat sms till männen som visar att de blev varnade precis innan polisens tillslag. Enligt åklagaren ska det ha stått i sms:et att ”polis är på plats” och ”lägg ner”.

– Varför skicka ett sådant sms om du är ute på bäverjakt? frågar Åse Schoultz.

Enligt åtalet ska även en av männen ha varit utrustad med gps och ett så kallat hundhalsband som används tillsammans med gps. Enligt åtalet ska han ha spårat och förföljt varg med hjälp av snöskoter. De andra fyra ska samtidigt ha placerat sig på så sådant sätt att de ska haft möjlighet att skjuta varg om djur dykt upp.

– Jag är övertygad om att männen haft i uppsåt att döda varg, säger Åse Schoultz.

Hon kommer att yrka på ett kännbart fängelsestraff för samtliga inblandade. Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse, från sex månader upp till fyra år.

När rättegångsförhandlingarna kommer att inledas är i dagsläget inte klart. Åse Schoultz egen gissning är att det sannolikt blir i slutet av året.

Nekar till brott

De åtalade är bosatta i Jämtlands län. Alla fem nekar till brott. De menar att de varit i området på bäverjakt. En av dem, Anders Dunder, har tidigare trätt fram i SVT och berättat om detta. Under tisdagen ville han dock inte kommentera åtalet eftersom han själv inte läst det utan fick höra om det via SVT. Han är dock säker på att de kommer att frias i rätten.

– Jag tycker att det är bra att det kommer upp i tingsrätten så det verkligen blir utrett. Om det hade blivit så att åklagaren hade lagt ner förundersökningen så hade vi föralltid blivit misstänkta i folkmun, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet