Bräcke kommun tilldelas 100,3 miljoner kronor i stöd från den så kallade kommunakuten. Foto: SVT

Bräcke beviljas 100 miljoner kronor i stödpengar

Publicerad

Ragunda och Region Jämtland Härjedalen har sedan tidigare fått sina besked. Nu står det även klart vad Bräcke får. 100,3 miljoner kronor beviljas man av Delegationen för kommunal ekonomi i balans, även kallad kommunakuten.

Beslut togs av Kammarkollegiet 21 september och meddelades nu under tisdagen. Bräcke kommun hade sökt 343 miljoner kronor av de totalt 750 miljoner som delegationen har att dela ut i riktat statsbidrag. Nu får man alltså ta emot en knapp tredjedel av den summan. Statsbidraget syftar till att hjälpa kommuner och regioner att nå en stabilare ekonomi.

Ragunda och Region Jämtland Härjedalen har också sökt

38 kommuner och regioner i Sverige har varit berättigade att söka bidraget, och av dem har 28 stycken inkommit med ansökningar. I slutet på augusti stod det klart att Ragunda och Region JH får 6,4 respektive 9,6 miljoner kronor i stöd. De hade sökt 31,8 och 82,9 miljoner kronor vardera.

Bräcke kommun har tidigare aviserat att de vill använda pengarna till renoveringar och upprustningar samt projektring av ett särskilt boende för äldre i Bräcke.

Se nedan – detta vägs in när ”kommunakuten”  hanterar kommunernas och regionernas ansökningar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Clas Olsson, ordförande Delegationen för kommunal ekonomi i balans, förklara vilka som kommer att prioriteras när 750 miljoner ska delas ut till kommuner och regioner. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.