Ragunda kommun kommer att få en femtedel av pengarna de har sökt från Delegationen för kommunal ekonomi i balans. Delegationens ordförand Clas Olsson säger att beslut för fler kommuner kommer under hösten. Foto: Arkivet/SVT

Beslutet: Så mycket pengar får regionen och Ragunda från kommunakuten

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen hade sökt 82,9 miljoner kronor och får 9,6 miljoner kronor, Ragunda kommun får ungefär en femtedel av det belopp kommunen ansökt om.

Det står klart efter att Delegationen för kommunal ekonomi i balans, den så kallade kommunakuten fattat sina första beslut. Totalt finns ett riktat statsbidrag på 750 miljoner kronor som ska användas till åtgärder för att få kommuner och regioners ekonomi i balans. 38 kommuner och regioner bedömdes ha så dålig ekonomi så att de kunde söka statsbidraget.

– Det här är en första omgång beslut för de kommuner som hade relativt okomplicerade och lättbedömda ansökningar. Fler beslut kommer under hösten, kommenterar Clas Olsson, delegationens ordförande.

För Ragundas del innebär beslutet att kommunen får 6,4 miljoner av de 31,8 miljoner kronor kommunen sökt.

Ännu inget beslut om Bräcke

Även Bräcke kommun har sökt pengar, 343 miljoner kronor, men för Bräckes del kommer delegationen att fatta beslut senare i höst.

Totalt har regioner och kommuner med krisande ekonomi ansökt om totalt 1 700 miljoner kronor och delegationen har 750 miljoner att fördela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.