Bräcke kommun behöver låna pengar Foto: Maria Harning/SVT

Bräcke kommun behöver låna pengar

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna klara ekonomin under 2022 så behöver Bräcke kommun låna pengar. Likviditet för kommunen har kraftigt försämrats de senaste åren.

Förra året, 2021, gjorde kommunen ett minusresultat på 17,2 miljoner kronor. Det innebär att likviditeten har försämrats. Vid 2022 års slut beräknas kommunen ha cirka sex miljoner kronor i likvida medel. För att klara löneutbetalningar så måste kommunen ha mellan 15 och 20 miljoner kronor på kontot. Löneutbetalningarna beräknas kunna klaras av eftersom skatte- och statsbidragsinbetalningar kommer in innan lönerna ska betalas.

Men det krävs medel för att klara av beslutade investeringar. Under onsdagen beslutade kommunfullmäktige säga ja till att ta upp nya lån under året, på maximalt 20 miljoner kronor. Dessa pengar ska alltså gå till beslutade och planerade investeringar.

Bräcke har tidigare  ansökt om stöd från Kommunakuten för att komma till rätta med ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.