• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Niklas Abrahamsson

Öppna lågor ur industribyggnad

Uppdaterad
Publicerad

En stolpfabrik i Kälarne, Bräcke kommun, började brinna under söndagsförmiddagen. Människor i området uppmanas stanna inne på grund av giftig rök.

Räddningstjänst och räddningsstyrkor från Kälarne, Bräcke och Hammarstrand har skickats till fabriken Octowood Kreosotverk som tillverkar telestolpar i Kälarne, drygt nio mil öster om Östersund.

Kraftig rök stiger från byggnaden. Enligt SOS-alarm finns inga uppgifter om skador och det är fortfarande oklart om personal fanns inne i byggnaden när branden bröt ut.

Branden i Kälarne

”Har brunnit som fan”

SVT Nyheter Jämtland fick tag på Niklas Abrahamsson, en av industriarbetarna som befann sig på platsen.

Vad ser du?

– Det har brunnit som fan. Impregneringsdelen av industrin verkar vara den del som påverkats mest, säger Niklas Abrahamssom.

Det är mycket lågor och rök som kommer upp från byggnaden. Just nu jobbar insatsstyrkor med att riva delar av byggnaden för att rädda de sektioner som ännu inte är drabbade. Vad som till synes verkar klara sig är den del som sköter tillverkning.

Hur känns det att se allt detta?

– Det känns inte alls bra. Det här är en stor industri och orten kan påverkas väldigt dåligt av detta såklart. Det är den största industrin i området, med 30-50 anställda.

– Jag har ingen aning om vad som kommer hända nu, säger Niklas Abrahamsson.

Försöker gräva sig in

Teresia Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten, säger vid 13.30-tiden att större delen där det brunnit i lokalen är helt förstörd. Cirka 25 personer från räddningstjänsten är inblandade i släckningsarbetet på plats.

– Vi jobbar fortfarande med att försöka komma åt branden. Vi har tagit hjälp av en grävmaskin som gräver av byggnaden så att vi kan komma åt att släcka, säger Teresia Gustafsson.

Hur lång tid släckningsarbetet kommer att ta är oklart. Polisen hade vid 17.30-tiden ännu inte varit på plats, utan låter den kommunala räddningstjänsten arbeta. Man misstänker i nuläget inget brott.

Vid 18-tiden skickade räddningstjänsten i grannlänet Västernorrland en leverans med extra proteinskum till Kälarne, då det egna skummet börjat ta slut.

Stanna inomhus

Räddningstjänst har gått ut med ett meddelande till allmänheten om att att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation på grund av giftig brandrök. Ännu vid 13.30-tiden uppmanades människor i området som känner av röklukten att stanna inne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kälarne

Mer i ämnet