Foto: SVT

Bygget av HVB-hem stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun stoppar nu byggena av HVB-hem i Lit och Brunflo. Behovet finns inte längre.

Det kommer allt färre asylsökande och ensamkommande barn till Sverige. Det innebär att behovet att boenden minskar. Östersunds kommun skulle enligt en prognos i våras tillhandahålla 215 platser för ensamkommande barn i år, men just nu finns bara 152 ensamkommande i kommunen.

Därför stoppas nu byggena av HVB-hem i Lit och Brunflo, tillfälligt.

– Vi har kommit fram till att det är det bästa alternativet eftersom de lokalerna lättast går att göra i ordning till andra verksamheter. Vad det ska bli istället ska kommunen undersöka, säger Ulrika Nyberg, områdeschef Område integration i ett pressmeddelande från Östersunds kommun.

Sänkt ersättning

Ytterligare en aspekt för att byggena stoppas är den ändrade ersättningen som kommunerna får.

– Den senaste prognosen och förslaget om den sänkta ersättning till kommunerna har gjort att vi måste anpassa oss efter den verklighet som råder. Som prognosen ser ut beräknas enbart ett fåtal ungdomar komma till Östersund i år, säger Ulrika Nyberg i pressmeddelandet.

Ändrad användning

Totalt har byggnationerna hittills kostat cirka 15 miljoner kronor.

– Ska man ändra användningen av byggnaderna är det helt rätt i tiden att bryta nu eftersom inga invändiga byggnationer är gjorda. Det är också viktigt att komma ihåg att arbetet som har gjorts inte kommer att gå till spillo eftersom lokalerna kommer att kunna användas till andra verksamheter i kommunen, säger Anneli Frid, byggledare.

Bygget kommer inte att stoppas helt utan pågående moment kommer att färdigställas. När kommunen bestämt vad lokalerna kommer att användas till kommer det invändiga arbetet att fortsätta.

De ungdomar som skulle ha bott på HVB-hemmen i Brunflo och Lit kommer istället att bo på ett annat HVB-hem i Östersund.

Asylboenden stänger också

Redan i juli sänkte Migrationsverket sin prognos rejält för antalet asylsökande i Sverige. Då sa även Migrationsverkets chef i länet att det kommer att innebära att asylboenden stängs. Hittills har Migrationsverket beslutat att säga upp avtalet med  sex asylboenden i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.