Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är trygg med att vi ger stöd till förändring”, säger Liselott Åsberg, verksamhetschef på Centrum mot våld. Foto: Lukas Johansson/SVT

Centrum mot våld om kritiken mot samtalsstöd: ”Är trygg med att vi ger stöd till förändring”

Publicerad

Liselott Åsberg, verksamhetschef på Centrum mot våld, förstår delar av Kvinnojourens kritik, men säger att de är trygga med att de ger stöd till förändring och att det fungerar.

Kvinnojouren i Östersund har kritiserat upplägget med samtalsstöd till våldsutövande män. Dels för att det kan göra att kvinnor stannar ”längre än nödvändigt” i en relation, dels för att metoden saknar forskningsstöd.

Metoden handlar kortfattat om samtalsstöd för våldsutövare som utsätter en partner för antingen fysiskt eller psykiskt våld. Målet med samtalet är att det ska leda till förändring.

”Håller till viss del med”

Nu svarar Centrum mot våld på kritiken. Verksamhetschef Liselott Åsberg förstår risken med att kvinnor kan stanna längre i ett destruktivt förhållande, men säger att det är därför man jobbar med partnerkontakt. Där får både den våldsutövande och den våldsutsatta partnern i relationen kontakt med Centrum mot våld.

Centrum mot våld i Jämtlands län

Centrum mot våld är en samverkan mellan alla kommuner i Jämtlands län.

Här kan den som utövar eller har utövat våld kan få behandling. Även den som är eller har varit utsatt för våld kan få stöd. Barn och unga som upplever eller har upplevt våld får särskilt stöd.

Källa: Centrum mot våld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.