Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sara Eriksson från Kvinnojouren reagera när hon får se reportaget om ”Johan” som fått samtalshjälp på Centrum mot våld. Foto: Lukas Johansson/SVT

Kvinnojouren kritisk till samtalsstöd för våldsutövande män: ”Risk för kvinnor”

Publicerad

Kvinnojouren i Östersund menar att samtalshjälp till våldsutövande män kan ge negativ effekt.

– Risken är att kvinnor stannar längre än nödvändigt i en relation, säger Sara Eriksson på kvinnojouren.

Enligt svensk lag måste kommuner erbjuda samtalsstöd till våldsutövare, vilket görs utav Centrum mot våld i Östersund. Men kvinnojouren i Östersund är skeptiska till upplägget.

Skeptisk till effekt av samtalsstöd

Dels menar de att kvinnor riskerar att stanna ”längre än nödvändigt” i relationer. Dels saknas också belägg för att samtalsmetoden fungerar, menar Sara Eriksson.

– När man utvärderat samtalsstöden har man frågat hur personerna mår innan samtalen och hur de mår en månad efter. Då har det blivit bättre, vilket också kvinnor uppgett. Men jag ser att man senare faller tillbaka i våldsamheten man var i innan, säger hon.

Centrum mot våld tror på hjälpen

Både kvinnojouren och Centrum mot våld berättar att det idag inte finns forskning på att metoden faktiskt fungerar, men att detta just nu forskas på.

Verksamhetschefen Liselott Åsberg på Centrum mot våld är ändå trygg med att det som de erbjuder är god hjälp till förändring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan berätta för SVT:s reporter om brytpunkten som fick honom att söka hjälp på Centrum mot våld i Östersund. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Centrum mot våld i Jämtlands län

Centrum mot våld är en samverkan mellan alla kommuner i Jämtlands län.

Här kan den som utövar eller har utövat våld få behandling. Även den som är eller har varit utsatt för våld kan få stöd.

Barn och unga som upplever eller har upplevt våld får särskilt stöd.

Källa: Centrum mot våld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.