Dagliga lavinprognoser införs

Uppdaterad
Publicerad

Dagliga lavinprognoser har länge saknats för större delen av vår fjällkedja. Men nu blir de verklighet – till en början för vissa regioner, och från 2017 för alla fjällområden med många besökare.

Prognoserna, som tas fram av Naturvårdsverket, blir från och med fredagen tillgängliga på en speciell hemsida. Den första prognosen publiceras 17:00 fredag 15 januari.

Under den här vintersäsongen kommer man att ge prognoser för Åre, Storulvån och Bydalen i Jämtland, området norr och söder om Hemavan i Västerbotten, samt Abisko, Björkliden och Riksgränsen i Norrbotten.

För fjällområdet i Jämtland och Härjedalen välkomnas dagliga lavinprognoser. Senast i måndags gick en fem meter bred lavin i Åre. Stora mängder snö kombinerat med hård blåst gjorde att skidanläggningsföretaget Skistar gick ut och varnade för betydande fara för laviner i Åre.

– Tidigare har prognoserbara täckt ett begränsat område. Men ofta har de skalats upp för mycket större områden, vilket inte är bra, säger Per-Olov Wikberg projektledare för programmet på Naturvårdsverket.

Upp till varje anläggning

Tidigare har det varit upp till varje anläggning att ta fram infomation om lavinfaran, men nu kommer offentliga prognoser att presenteras varje dag klockan 17 och ska ge en bedömning av lavinfaran tre dagar framåt. Skulle vädret förändras hastigt under natten uppdateras sidan nästa morgon.

– Just nu är bedömningen att kylan inte påverkar lavinfaran i Jämtlands- och Härjedalsfjällen, säger Per-Olov Wikberg, till SVT Nyheter Jämtland.

Men kylan kommer att påverka lavinfaran framöver:

– Det bildas rimfrost så vid nästa stora snöfall kommer det bli lavinfarligt. När det inte finns något fast lager mellan rimfrosten och nysnön glider det lätt, säger Per-Olov Wikberg på fjällsäkerhetsrådet.

Lokal expertis

Systemet bygger till stor del på information som samlas in av lokala experter.

– Från och med 2017 räknar vi med att täcka i stort sett alla områden med ett utvecklat friluftsliv, säger Per-Olov Wikberg.

Det innebär att Kebnekaise, Arjeplogsfjällen, södra Lapplandsfjällen, samt södra Jämtland och Härjedalsfjällen kan tillkomma.

– Däremot kommer vi inte att ha prognoser för områden som besöks av väldigt få personer, exempelvis Sareks nationalpark, säger Wikberg.

Tusentals laviner

Programmet ska förhoppningsvis minska antalet lavinolyckor. Årligen omkommer två till tre svenskar på grund av laviner, och enligt verket ökar antalet skid- och skoteråkare som rör sig i farlig terräng. Flera tusen laviner noteras årligen i landet.

Fakta: Laviner

Laviner är snömassor som kommit i rörelse. De som oftast orsakar olyckor är så kallade flaklaviner som karaktäriseras av att ett sammanhängande flak av snötäcket lossnar och börjar röra sig neråt ett berg.

Normalt accelererar snömassorna väldigt fort och är sluttningen brant kan lavinen uppnå en hastighet på över 100 kilometer i timmen.

Laviner uppstår av olika orsaker. Ibland utlöses de av människor då snötäcket är skört och belastning av en enda människa kan räcka för att starta en kollaps.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.