Första lavinprognosen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket kommer från och med nu att ge ut dagliga lavinprognoser i de svenska fjällen. Här är första prognosen.

Nu har den första samordnade lavinprognosen för de svenska fjällen publicerats på lavinprognoser.se. Naturvårdsverket har fått i uppgift av regeringen att starta en sådan tjänst.

– Vi har observatörer runt om i fjällområdena som är ute och gräver i snötäcket, noterar laviner och så vidare. De gör dagliga bedömningar om lavinfaran i sitt område och skickar in till mig. Sedan är det jag som skriver prognoserna och lägger ut på nätet, säger Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket.

Det är för att minska antalet olyckor i laviner som Naturvårdsverket från och med idag ger ut lavinprognoser. Till att börja med ger man ut prognoser i Åre/Storulvån i Jämtland,  Hemavan/Tärnaby i Västerbotten och Abisko, Björkliden, Riksgränsen i Norrbotten.

– De tre områdena är områden där det finns väldigt många skid- och skoteråkare utanför liftanläggningarna, men redan till nästa år 2017 hoppas vi kunna bygga ut tjänsten till att omfatta större delen av de svenska fjällen, säger Per-Olov Wikberg projektledare Naturvårdsverket.

Klockan 17 på fredagen kom den första rapporten och när vi träffade Petter några timmar innan så var det inte helt klart hur den första rapporten skulle se ut.

– Jag väntar på de sista rapporterna men vi kommer inte att ha någon fyra eller femma på skalan, säger Petter Palmgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.