Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Gryckdahl, mark- och exploateringschef på Östersunds kommun svarar om kritiken som blossat upp om planerna på industrimark på de populära skidspåren runt Spikbodarna. Foto: SVT

Delar av Spikbodarnas skidspår kan bli industriområde

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun utreder just nu ett område bortanför Spikbodarna där man vill göra mark för industrietableringar. Det 13-kilometer långa skidspåret går i dagsläget genom det område där man kan komma att bygga.

– Jag har förståelse för att det väcker kritik, säger Bengt Gryckdahl, mark- och exploateringschef på kommunen.

Östersunds kommun har lämnat in en ansökan om att utöka Verksmons industriområde. Utredningsområdet motsvarar drygt 200 hektar men bygget i sig kommer motsvara ungefär hälften av det, eller mindre, förklarar Bengt Gryckdahl som är mark- och exploateringschef på kommunen.

De senaste dagarna har flera kritiska röster höjts kring planerna – hör vad Bengt Gryckdahl säger om det i spelaren ovan.

Datacenter i Östersund

”Starka kandidater”

Bengt berättar också att det finns ”starka kandidater” som vill etablera sig i området men vill inte gå in på vilka det är då allting är i ett alldeles för tidigt stadie. Detaljplanen förväntas vara klar i början av 2025 och 2026 kan man kanske börja gräva. 

Flera verksamheter i länet tvingas varsla och gå i konkurs i dessa tider av lågkonjuktur, hur vågar ni ändå göra sådana här satsningar nu?

– Det här är långa processer, vi ser ingen anledning i att kolla hur konjukturen ser ut just nu. När den här processen är klar kommer vi mest troligt vara i en annat läge i konjukturen så vi tycker det är klokt att köra på här, säger Bengt Gryckdahl.

Ser ni någon risk i att konkurrera ut mindre kommuner i Jämtland om man vill expandera ytterligare i Östersund?

– Jag tror att det som är bra för Östersund är bra för regionen och det kommer inte utarma kommungrannar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet