Dramatisk minskning av fjällrävskullar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fjällrävar har minskat kraftigt i år jämfört med ifjol. Det visar årets stora inventering.

Ifjol fanns så många som 120 fjällrävskullar i Sverige och Norge, varav 90 kullar i den svenska fjällkedjan. Men i år har antalet sjunkit till så få som sex kullar. Det visar årets inventering.

Fjällräven är sedan länge en hotad art. I flera år har det pågått stödprojekt och i våras inleddes ett nytt, ett samarbetsprojekt mellan Sverige och Norge.

Dåligt lämmelår

Biolog Mats Ericson deltar i projektet kommenterar minskningen:

– Det är naturligt att antalet minskar under år med dålig tillgång på smågnagare och lämmel i fjällen, säger Mats Ericson.

Variationerna är kraftiga mellan åren. Under 2000-talet har det vissa år helt saknats valpar medan kullarna varit så många som mellan 90 och 100 andra år. Mats Ericson menar att det kan tillkomma en eller ett par kullar till årets siffror, men  det rör sig helt klart om färre än tio kullar i år.

Även i Norge har antalet fjällrävskullar minskat, från 30 ifjol till drygt 12 i år.

Hotar att dö ut

Den naturliga variationen av fjällrävskullarna oroar inte Mats Ericson eftersom det pågår stödprojekt för att skydda fjällräven. Men stödet är en förutsättning för att fjällräven som art ska överleva. Det krävs till exempel stödutfodring.

– Gör vi ingenting och fjällrävarna blir alltför få, kommer de att dö ut, försvinna som art. Vi måste hjälpa dem att bli fler för att de på sikt ska kunna klara sig på egen hand, Mats Ericson.

Bakgrunden är den stora avskjutning av fjällräv som pågick under 1800-talet och början av 1900-talet på grund av efterfrågan på fjällrävspälsar. År 1928 fridlystes fjällräven som art, men det var inte förrän på 1990-talet som mer omfattande stödåtgärder började diskuteras.

43 miljoner satsas i stöd

Varje år görs en inventering av fjällräv i hela fjällvärlden. Bakom den står bland andra länsstyrelsen i Jämtland och Stockholms universitet.

I många år har det pågått ett stödprojekt med bland annat stödutfodring av fjällrävar. I våras inleddes ett nytt projekt, som i praktiken är en förlängning av det gamla.

Fram till år 2020 satsas 43 miljoner (så kallade Interreg-medel) och målet är att stammen ska öka med femtio procent. Arton kommuner deltar i medfinansieringen av projektet som leds av Miljödirektoratet i Norge och länsstyrelsen i Jämtlands län.

I Skandinavien lever fjällräv främst i södra fjällkedjan i Sverige och i  Tröndelag i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.